szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

8 örökzöld szépség a kertben

Scheftsik Tamás, 2011. okt. 20.


Közeledik a tél, az az időszak, amikor a kertbe kitekintve nem látunk mást, csak a fehér hótakarót, és az itt-ott előbukkanó csupasz ágakat. Nem véletlen, hogy ebben az évszakban hajlamosabbak vagyunk a rosszkedvre és a letörtségre, hiszen kevesebb a fény, és valahogy minden olyan szürke, mert nem látunk életet a fákban. A természet azonban ügyes tervező, és hogy a tél komorságát ellensúlyozza, megalkotta az örökzöld növényeket.

8 örökzöld szépség a kertben

Nincs olyan terület, ahol ne találkozhatnánk velük, hiszen minden éghajlathoz és talajviszonyhoz alkalmazkodtak. Éppen ezért nem szükségszerű, hogy télen a kertünkben ne legyen egyetlen üde zöld folt sem. Ki-ki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelőt, ha egy kicsit kutatgat. Íme a 8 legnépszerűbb borúűző örökzöld:

Ezüstfenyő

A Szúrós Luc vastag viaszréteggel rendelkező változata. Nevét, a felséges megjelenést kölcsönző kékes-ezüstös árnyalatú leveleiről kapta. Viszonylag magasra, 30 méter körülire nő és gyönyörű, szabályos kúp alakú lombozata van.

Nordmann fenyő

Nem elírás, ez a növény ugyan az, melyet sokan Normann fenyőnek ismernek. Nevét a felfedezőséről, Alexander von Nordmannról, egy finn zoológusról kapta. 30-40 méter magasra növő kúp alakú fa, melynek ágai enyhén felfelé ívelnek. Kiváló karácsonyfa lehet belőle.

 

Európai ciprus

Fás szárú, általában sövénynek, szélfogónak ültetett fajta. Kellemes illata mellett gyógyhatású is, toboza a visszérpanaszok hatásos kezelője, bármiféle mellékhatás nélkül. A keleti mediterrán régióból származik, hazánkban régóta dísznövényként ismert.

Libanoni cédrus
Egy igazi matuzsálem lehet belőle, ha kellően odafigyelünk, és hagyunk egy kőbe vésett üzenetet az utókornak, mivel a faj akár 2-3000 évig is elélhet. Sok kultúrában mitikus növényként is szerepel, éppen élettartama miatt. Kiváló bútor és hajóalapanyag a szúmentes fája. Lassan, de óriásira növő fa, mely teremni kb. 50 évesen kezd. Kifejezetten az a típus, melyre azt mondják, az unokáinknak ültetjük (jelen esetben a déd, az ük, az ükük, az ükükük …). Fiatalon a fa érzékeny a fagyokra és különösen a pangó vízre. Ha ezt az időszakot átvészeli, nem nagyon árthat neki semmi, kivéve talán a fűrészt.

Rododendron

Gyönyörű örökzöld cserje, mely még látványos virágokkal is kedveskedik nekünk. Sok faja ismert, melyek különböző színű ékességeket bontanak. Ültetése némi előkészületet igényel, mivel mészkerülő növény, a savanyú 4,5 -5 ph körüli talajt kedveli. 2-3 méteres bokorrá cseperedik.

 

Borbolya

A legelterjedtebb örökzöld bokrok egyike. Mind kiültetve, mind dézsában dekoratív látvány, az üde, fogazott szélű leveleivel. Minden talajtípushoz használható, kedveli a fényt, de szépen nő félárnyékban is. 2-3 méteres, gömbölyű formát öltő bokrot nevelhetünk belőle.

Puszpáng

A bukszus remekül formára nyírható, május környékén nyílnak illatos, krémszín virágai. Azoknak is kitűnő, akik dézsában szeretnék nevelni, kiültetve tökéletes, tömött sövénnyé fejlődik. Gyakorlatilag mindenhol megél, legyen az fényárban úszó terület, vagy akár teljesen árnyékos.

Borostyán

A ház falára, vagy állványra futtatva nagyon látványos növény. Nem kedveli a napos helyeket, ezért inkább az északi területeket ültessük be vele. Ha ez nem sikerül, akkor folyamatos öntözés mellett a napos területeken is szépen fejlődik, akár 10 méteres magasságba is felkapaszkodik.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia