szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

8 régen volt őszi szokás

Sulyok József, 2013. nov. 04.


Egy mára már szinte teljesen letűnt kor szokásait elevenítjük fel, amelyek az őszt színesítették meg az emberek számára.

8 régen volt őszi szokás
  1. Szeptembertől novemberig tartanak azok az ünnepek, amelyek régen Magyarországon a gazdasági évet lezárták. Ezeken a napokon fizették ki a mezőgazdasági munkásokat, fogadtak új alkalmazottakat. Ekkor számoltak el a pásztorok a gondjukra bízott állatokkal, ilyenkor hajtották be az állatokat a nyári legelőről és tartották a pásztorünnepeket.
  2. Szeptember és október hónapra esik Magyarországon a szüret. A szüret befejeztével minden szőlőtermelő vidéken megtartották a szüreti mulatságot. Látványos lovas felvonulásokat tartottak, lehetőleg népviseletbe öltözve. Ott, ahol ilyen szüreti mulatságot nem tartottak, a szüret befejezését ünnepi vacsorával ünnepelték.
  3. A falusi lakodalmak kedvelt ideje az őszi hónapok voltak, amikor a hordókban már ott volt az újbor, volt hús és gabona bőven. A szeptember-októberi időjárás többnyire alkalmas volt arra, hogy a szabadban főzzenek, táncoljanak, a szabadban megterített asztaloknál étkezzenek, mert a lakások többnyire nem voltak alkalmasak a vendégsereg befogadására.
  4. A katolikus falvak az őszi hónapokban tartották a templom emlékünnepét. Ilyenkor messziről is eljöttek a családtagok egymást meglátogatni. Megjelentek a vásárosok, igazi ünnepély volt.
  5. Szeptemberben van Mihály-nap, a hónap egyik legkiemelkedőbb napja. Mihály-nap után tilos volt kitenni az ágyneműt, a ruhaneműt a szabadba szellőztetni. A néphit szerint ekkor szűnik meg a fű növése. Gonoszjáró napnak is tekintették, a hegyi pásztorok néhol ekkor tartották a farkas-ünnepet. A pásztorünnepeknek nem volt egységes időpontja, ugyan így a cselédfogadásnak, bérfizetésnek is több őszi határnapja lehetett.
  6. Dunántúlon Mihály-napja a gulyások jelentős ünnepe volt. Ekkor kezdték a gulyát beterelni a mezőről a téli szállásra. A 18. században a nagy gulyákat Mihály-napkor osztották szét. A juhászok szerződtetése is ezen a napon történt.
  7. Mihály-naphoz hasonló jellegű volt októberben Vendel napja és Dömötör napja. Szent Dömötör a juhászok patrónusa volt. A vidék juhászai ezen a napon gyülekeztek, akik helyüket akarták változtatni, ezen a napon szegődtek el máshová. Ezen a napon a juhászok mulatságot is tartottak, ahol természetesen juhhúst ettek, majd tánc következett, amelyen többnyire az asszonyok nem vehettek részt. Ilyenkor a juhnyájra a gazda vigyázott, mert a juhászok akár három napig is mulattak. Vagy esetleg alkalmi pásztorokat fogadtak, hogy a gazda sem maradjon ki a mulatságból. Egyes vidékeken az asszonyok is részt vehettek a mulatságon, de csak, mint felszolgálók. Dömötör-napját a „juhászok újévének” is nevezték. Ilyenkor a juhászok a nyáj fekvéséből következtettek arra, hogy erős tél lesz-e vagy pedig enyhe.A juhászok ünnepe azonban nemcsak Dömötör-napra, hanem Vendel-napra is eshetett, főleg a Dunántúl katolikus vidékein. A Vendel-kultusz nem régebbi a 18. századnál.
  8. A kukoricafosztás egykor gyorsan elvégzendő feladat volt, mert a csövesen letört kukoricát hosszú ideig nem lehetett tárolni. Ez az összejövetel egyben szórakozásra is adott lehetőséget. Mondókákat, meséket szívesen hallgatták, nótára is sor került, citeráztak, esetleg más hangszert is bevetettek, majd a fiatalok táncra perdültek. Voltak, akik az arcukra állarcot tettek, mások tököt faragtak ki, gyertyával megvilágították és ezzel riogatták főleg a lányokat, asszonyokat.

Kapcsolódó cikk:

Itthon is voltak leányvásárok?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia