szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

9 csúnya gombabetegség

Sulyok Józsefné, 2014. okt. 10.


A növényvilág sem mentes a fertőzésektől.  A következőkben a gombabetegségek fajtáiról lesz szó, amelyek kíméletlenül gyengítik vagy tizedelik haszon- és dísznövényeinket egyaránt.

9 csúnya gombabetegség
  1. A levélfoltosság általánosan elterjedt gombabetegség, elsősorban nedves körülmények között fertőz. A leveleken apró sárga, vagy barna foltok jelennek meg. Ha nem védekezünk, a gombák tönkretehetik a leveleket, a növény elpusztulhat. Védekezésképpen tartsuk egészségesen a növényeket, tartsuk tisztán a kertet, mert a betegséget okozó spórák a fertőzött leveleken a kerti szemétben is áttelelnek. Az elhalt leveleket vágjuk le és égessük el.
  2. A rozsdabetegség leggyakrabban a muskátlit, az őszirózsát, az oroszlánszájat fertőzi meg. A betegség jellemző tünetei a levélen, a száron, kis dudorok formájában megjelenő, sárgásbarna színű spóratelepek. Az erősen fertőzött levelek elpusztulnak. A beteg leveleket szedjük le, égessük el, réztartalmú, vagy szintetikus gombaölő szerekkel permetezzünk.
  3. A szürkepenész betegség csapadékos, párás időben nagy kárt okozhat. A megtámadott növény hajtásán, levelein, de a virágon is szürke, molyhos penészfoltok hatalmasodnak el. A fertőzött részeket távolítsuk el, ha szükséges, az egész növényt égessük el. A betegség megfékezésére beváltak a felszívódó gombaölő permetszerek.
  4. A lisztharmatgomba a leveleken és a fiatal hajtások felszínén, főleg nyáron és ősszel, a száraz időszakban jelennek meg a lisztes bevonatot képző gombák. A fertőzött részek eltorzulnak, a növény legyengül a fertőzés következtében. Kéntartalmú vagy szintetikus gombaölő szerekkel permetezzünk.
  5. A peronoszpóra gombabetegség szerencsére egynyári, és az évelő növényeket ritkábban fertőzi meg, főleg esős, nedves időben terjed. A levél felszínén sárgás foltok észlelhetők, míg a hátoldalán szürkés bevonat található. A fertőzés észlelésekor réztartalmú vagy felszívódó szerekkel permetezzük a növényt.
  6. Fuzárium, hópenész betegség főleg a fűféléket és némelyik virágzó növényt is beteggé teheti. Réztartalmú vagy felszívódó permetszereket használjunk.
  7. Palántadőlés, ez a betegség a fiatal növényeket fertőzi meg a gyökerén és a talaj feletti szárrészen. Ezen a helyen a szár megbarnul és elsorvad, a palánta kidől. A fertőzés gyorsan terjed, ezért észlelés után azonnal védekezzünk ellene.
  8. Hervadás, amikor a növényeink annak ellenére is hervadni kezd, hogy a talaj nedves, nagy valószínűséggel egy veszélyes talajtakaró gomba fertőzte meg a növényeinket. A kórokozó a talajban él, a gyökerén jut a szervezetbe, és ennek következtében válnak működésképtelenné a szállítónyalábok a szárban. A beteg növényt nem tudjuk megmenteni, el kell távolítani. Javasolt a talajcsere, vagy erre a betegségre érzékeny növényt (margitvirág, őszirózsa) ne ültessünk.
  9. Fekete gyökérrothadás esetén, a fertőzött növény levelei megsárgulnak, majd hervadnak, a gyökerek megfeketedve elpusztulnak. Ettől a betegségtől leggyakrabban a muskátlik és a kerti oroszlánszájak szenvednek. Alkalmazzunk talajcserét, vagy évente más-más helyre ültessük erre a betegségre érzékeny növényeket.

Kapcsolódó cikk:

Így védd a dísznövényed!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia