szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A bámulatos cserépkályha

Scheftsik Tamás, 2012. jún. 26.


Bár most tombol a nyár, és kánikula les ránk minden nap, tudjuk, hogy lesz még hideg. És sajnos azt is tudjuk, hogy nem jön egy jótündér, és a pálcájának suhintásával nem viszi lejjebb a gáz árát. Ezért nem árt megvizsgálni egy-két lehetőséget még most, hogy bele tudjunk fogni az elképzelt átalakításokba, és elkészüljünk, mielőtt a tél beköszönt.

A bámulatos cserépkályha

A fűtés egyik legjobb és nem utolsó sorban az egyik legszebb megoldása a cserépkályha. Nagyanyáink ezzel tették melegebbé a téli napokat, hiszen ők is tisztában voltak vele, hogy nem mindegy, mennyit áldozunk a fűtésre. Persze ez nem azt jelenti, hogy rohanjunk hanyatt-homlok egy kályhaépítő mesterhez, és kezdjünk bele az építésbe, de nem árt, ha elgondolkodunk a lehetőségeken

Eredete

A cserépkályhák a 11-12. században kezdték meg hódító útjukat. Ekkoriban kezdtek a német és svájci mesterek azzal kísérletezni, hogy a klasszikus agyagból készült fűtő alkalmatosságokat ellátták cseréptányérokkal. Ezzel nem csak az esztétikáját növelték, hanem a hőmegtartását is, vagyis tovább és intenzívebben adott meleget. Később a tányérok visszakerültek az asztalra, és a helyüket a kályhán külön erre a célra kifejlesztett csempék vették át, melyek kerámiából készültek.

 

Változatok

Aki egy ilyen alkalmatosságot szeretne, bizony elég mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Több típusból is válogathatunk, ahogyan az ízlésünk és a bukszánk megengedi. Az olcsóbb változat a hordozható kályha, melynek igazából csak a nevében igaz a hordozhatóság, mivel kifejezetten nehéz. De nobilisan áthelyezhető, illetve szállítható. Négy, vas lábon áll a talajon, és jellemzően kisebb, mint az épített verziók. Ennek megfelelően valamivel olcsóbb is de még ekkor is 100.000 Ft körül mozog, vagy esetenként jóval meg is haladja azt. Ha a kályhánkat építettjük, akkor az ár már 300.000 Ft körül fog mozogni, cserébe viszont szabadabban gondolkodhatunk. Azt, hogy hova is szeretnénk tenni a fűtő alkalmatosságot, mindkét esetben mi, illetve a kéménycső helyzete határozza meg. Ha azonban épített kályhánk van, akkor lehetőség van arra is, hogy a falnál, némi bontással, úgy rakassuk le, hogy egyszerre több szobába is átlógjon. Ezzel egy csapásra rögtön két-három jó esetben akár 4négy szobát is hathatósan tudunk fűteni.

Az ár valóban elég húzós, de érdemes szem előtt tartani azt is, hogy viszonylag rövid idő alatt behozza a belefektetett összeget. Egy fűtési szezonban, a terület nagyságától függően, a pénz felét is megspórolhatjuk, ami nagy könnyebbség lesz az évek alatt. Ez annak köszönhető, hogy a jól megépített kályhák kevés fával is gyorsan, és kifejezetten tartósan képesek hőt termelni és leadni. Ha a tűzteret egyszer-kétszer megpakoljuk, akkor egész éjjel kellemesen melegíthetjük a szobát úgy, hogy az esetlegesen veszélyt jelentő lángok már régen kialudtak.

 

Amire vigyázni kell

Persze hátránnyal is szembe kell néznünk ezeknél a művészi fűtő alkalmatosságoknál is, ez pedig nevezetesen a munka. A gáz esetében az ember hazaér, és a termosztátot feljebb veszi, így az addig 18°C-on tartott lakás pillanatok alatt lesz nagyon kellemes levegőjű. A kályhát ezzel szemben meg kell rakni fával, és be kell gyújtani, ami ugyan nem időigényes, de tovább tart, mint egy gomb elfordítása. Ráadásul a hamut is időről-időre ki kell szedni belőle.

A legnagyobb visszatartó erő az, hogy a cserépkályha felrobbanhat. Ez ugyan igaz, de csak akkor, ha nem megfelelően használjuk (bár ekkor minden fűtőkészülék robbanásveszélyes). A kiváltó okok lehetnek, ha az égéstér szellőzőit és ajtajait lezárjuk, mikor a fa lángol, illetve ha elhanyagoljuk a kályhánkat. Ez azt jelenti, hogy nem takarítjuk ki a kormot és a hamut, amitől az égéstermékek nem tudnak távozni. Szintén nem szabad olyan anyagokat pakolni a tűztérbe, ami nem oda való: dióhéj, mandulahéj, hulladék- ezek ugyanis tönkreteszik a kályhát. Ezenkívül lehetőleg ne fűtsünk fenyővel, mert a benne lévő gyanta szintén károsítja a fűtőalkalmatosságunkat.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!