szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A borostyán

Bényei Zoltánné, 2008. febr. 29.


Ma nagyon divatos dolog, hogy ahová élő zöldet akar elhelyezni a menyasszony az esküvői ceremónián, oda a borostyán ágakat futtatják végig. Ennek fő oka hogy különös rajzolatok vannak a levelein és igen hosszú ágakat lehet egészben találni.  Aki a kertjébe is szeretne borostyánt, íme néhány tudnivaló:

A borostyán

 

Borostyán: Hedera helix

Az alapfaj 20-30 méteres indákat nevelve földön kúszik vagy nagyobb fák törzsén kapaszkodik fel. Levele fiatalon fehérrel mintázott, 3-5 karéjos, idősebb korban sötétzöld romboid alakú. Ősszel jó méhlegelő a virágzási időben, az illatos virágfürtje miatt. Szürkés-lila bogyóit tél végére fejleszti ki, azzal díszíti kertünket.

Tarka változatát, a Hedera helix goldherz-t, ültethetjük házunk tövébe kerítés mellé, mert nagyon dekoratív a sárga mintázatával és nem rongálja a falat. Árnyékos , párás környezetet kedvel és a tápoldatozást meghálálja.

Amikor még virágüzletekben lehetett kapni hóvirágot, mindig a borostyán levelét használták az ártatlan pici virágok köré zöldként.

További hasznos tanácsokat, megoldásokat olvashat Webáruházunkban.

 
Hozzászólások (6)

Bényeiné
2010. febr. 10. (4 573 napja)
Kedves Erzsébet!  Sajnos jó okod van aggódni amiatt, hogy a borostyán árthat a vakolatnak. Olyan erősek a kapaszkodói, hogy idővel nagyon agresszívan befurakodnak a vakolat részecskék közé, így ha a borostyán hajtásait eltávolítják ,az magával hozza a vakolatot a falról. A szomszédtól nem volt valami szép dolog, hogy szó nélkül telepítette ezt az egyébként szép, de idővel kellemetlenséget okozó növényt. Valahogy találd meg a módját, hogy ne sértsd meg a jószomszédi viszonyt, de a borostyán se ártson túl sokat. Üdv.
Szuperáné Erszébet
2010. febr. 10. (4 573 napja)

Kedves Szaktanácsadó!

Én inkábbcsak kérdezni szeretnék, borostyán futónövény miatt keresgéltem a net-en. Így találtam rá erre a lapra. Kérdésem az lenne, hogy a hátsó szomszédom megkérdezésem nélkűl ültett borostyán a tűzfalam melléa földbe és most már úgy megerősödött, hogy 3-4 mm-es hajtásai futnak fel tűzfalon. Én nagyon féltem annak állapotát, mert nem könnyű a drájvitozott, vakolt falat újrajavítani,vakolni. Úgy hallottam a falnak ez nem tesz jót, nálem is van de csak ládában és növényirácsra futattva. Én szeretném megkérdezni Tőled, van-e aggodnivalom. Én szívem szerint megkérném, hogy távolitsa el. Köszönettel!

szemenyeie@t-online.hu

Bényeiné
2009. okt. 11. (4 695 napja)

Kedves Anikó!

  A borostyán leveleken lévő pókhálóban szinte biztosan lakik valamilyen tetű vagy atka. Sürgősen kezeld http://www.szepzold.hu/rovarolo_szer">rovarirtószerrel - Lásd: Webáruházunkban http://www.szepzold.hu/rovarolo_szer">ITT -  még mielőtt a hívatlan lakók túlságosan károsítanának a szívogatásukkal. Nem kezelési vagy ápolási hiba, sajna a rovarok könnyen megtelepszenek, ahol csak hagyják őket. Üdv.

aniko74
2009. okt. 10. (4 696 napja)

Kedves Bényeiné !

A segítségét szeretném kérni az alábbiakban: Augusztusban kaptam egy cserepes borostyánt, ami nagyon szépen fejlődik, hozza az új hajtásokat is. Napos szobában, de nem közvetlen napfénynek van kitéve. A napokban vettem észre, hogy a levelek "megpókhálósodtak" és apró valamik tanyáznak rajta, meglehetősen sokan. A színük kicsit drappos és szemmel láthatóan gyarapodnak. Nem tudom milyen kártevő lehet, de szeretném a növényt megmenteni. Mit javasol? Mi lehet a probléma a növény gondozásával? Túl melegben tartom?

Köszönettel: Anikó

 

Bényeiné
2009. ápr. 16. (4 873 napja)

Kedves Ildikó!

A borostyánt valóban lehetséges magról is vetni, előfordul, hogy csiraképes magot nevelnek a hajtások. Például a legfelső képen lévő borostyántermésben lehetnek érett magok is, ennek ellenére nem javaslom, hogy ezt a módszert válaszd. Esetleg hobbi szinten lehet vele próbálkozni. Sokkal gyorsabb módszerek a dugványról szaporitás vagy a kész kis gyökeres, földlabdás növények ültetése.

A kertészeti árudák általában tartanak ilyen növényeket, az áruk se magas. Ha ismerősödnek van felfutott idősebb borostyánja, arról lehet nyár közepén félfás dugványt szedni, jó tápdús talajba dugványozd el, hamar gyökerezik. Az örökzöldekhez való tápanyag kiváló számára, de a borostyán aránylag mostoha körülményeket is elbir, igy később nem nagyon szükséges a pótlás.Üdv.

ildikó
2009. ápr. 16. (4 873 napja)
Kedves Bényeiné!

Én egy teljesen "műveletlen" kertész vagyok, de nagyon szeretnék borostyánt ültetni  az elöregedett körtefa köré, hogy fussa be. Hogyan kezdjek hozzá?
Magot kell vennem vagy már már palánta is? Milyen tápoldatot adjak neki, hogy hamar legyen nagy?

Köszönettel

Ildikó
Bényeiné
2009. márc. 20. (4 900 napja)
A borostyán örökzöld leveleinek nem szabad lehullani se ősszel, se máskor, ezért az a gyanúm, hogy a gyökérzetet érte valami kár. Ha a gyökér pusztul, akkor viszont nem sok az esély arra, hogy most belombosodjon, de a tavasz végéig várni kell, hátha mégis meggondolja magát és kihajt. Ha betegség támadta meg, akkor sem valószínű, hogy túléli kezelés nélkül, de ki kell várni, még lehetnek egészséges alvórügyei, a borostyán elég szívós növény.
molnár gyuláné simimama56@citromail.hu
2009. márc. 19. (4 901 napja)
nem tudom mi történt aborostyánommal,tavaly ősz óta teljesen felkopaszodott.a jelen pillanatban csk az ágai vannak feltekeredve az udvari pergolánkon.először mintha megégett volna a levele majd fokozatosan potyogott le. vajon ki fog -e még hajtani. aki tud kérnék tanácsot tőle.......


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia