szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A boszorkányos éger

Sulyok Józsefné, 2013. márc. 04.


Hívják enyves, ragadós vagy mézgás égernek. Varázslatos tulajdonságai miatt különleges erőt tulajdonítottak neki. Miért hittek, hogy verébűző és megvéd a tűzvésztől?

A boszorkányos éger

Növekedés az első évben igen lassú, de a következőkben a huszadik évéig erős a gyarapodása. A laza lombozatú, hosszúkás tojásdad alakú korona csak a további 4-5 év múltán fejlődik ki. Karcsú törzse a korona lombjáig ér, az oldalágai csaknem vízszintesen állnak.


Legnagyobb magasság 30 méter, kora pedig 120 év. Ezt azonban csak kedvező körülmények között éri el. Fontos az éger - Alnus glutinosa - számára a mélyrétegű, tápanyagban dús, humuszban gazdag talaj, egész évben pangó vagy gyengén szivárgó vízellátás, sok fény és magas páratartalom. A savanyú lápi, valamint a sekély, meszes talajokat csak nehezen tűri.


Az égerfajok közül ez a legfontosabb a dombvidéki öv patakjai és folyóvizei mentén a ligeterdőkben és a nedves láperdőkben. A parlagok fásítására is megfelelő, ezért gyakran alkalmazzák. Az Alpokban 1300 méter tengerszint feletti magasságig hatol fel.

 

Jó sarjadzó-képessége miatt az égeresekben gyakori a sarjerdő-gazdálkodás. A kéreg fiatalkorában zöld vagy szürkésbarna, idősebb korban barnás-fekete, repedezett. A héjkéreg alatt a fa puha, könnyű, meglehetősen szilárd, rugalmas, alig repedezik. Röviddel a döntés után a fény és a levegő hatására répa vörösre színeződik. Ezt a fát bútorkészítésre, esztergályozáshoz, faragásokhoz, papír, házi és konyhai eszközök előállítására használják.

 

Nagyra értékelik a húsáruk füstölésénél is. Mivel nem tartalmaz zsírokat, igen jól pácolható. A fa a víz alatt tartós, megfeketedik, és egyre keményebbé válik. Ezért régebben hajó és vízvezeték építésére használták.

 

A lomblevélrügyek fölött találhatók a csupaszon áttelelő termős tobozkák és a porzós barkák. A virágok február-március táján nyílnak ki, jóval a lombfakadás előtt. Őszre barna tobozkák alakulnak ki.  Az apró, barna makktermések laposak, késő ősszel vagy télen hullanak ki. A toboz még sokáig megmarad a hajtásokon. Gyakran használják a barkácsolók is díszítésre. Az elvirágzás után fejlődnek ki a levelek, alakjuk széles, fordított tojásdad vagy kerekded. A fonákán változó színű szakálas szőrzet található.


Miután az égerfák lápok és pocsolyák szegélyén élnek, ami vonzza a szúnyogokat, nem csodálható, hogy különösen a korábbi évszázadokban a gonosz szellemek, az ördög és a boszorkányok fájának tekintették. Eszerint a boszorkányoknak égerfára volt szükségük ahhoz, hogy vihart kavarjanak.
A görög mitológiában is több helyen találkozhatunk az égerfával.

 

Az égert azonban nem tekintették mindig a gonosz fájának. A néphit szerint pl. a vemhes tehenek borjadzását könnyíti, ill. gyorsítja, ha kilenc égertobozt adnak nekik.

 

Az égernek korán fakadó barkái miatt szerepe van a termékenységgel kapcsolatos varázslatokban is. A néphit hagyománya szerint az éger sok mindentől pl. a láztól, a fogfájástól, szemölcsöktől is megvéd.


A paraszti babonákban a kőrisnek és az égernek nagy jelentősége van. Vetéskor nagypénteken tört égerágat kell szájba venni. Ez távol tartja a földektől a verebeket. Az egereket és vakondokat elűzi, ha föld vagy a pajta négy sarkába nagypénteken tört égergallyat tűznek. Égerlevelet használnak a bolhák ellen is: „a reggeli harmatos lombot lassan szórd szét, ha sok bolha van a lakásban. Egy óra múlva söpörd ki, megszabadulsz tőlük, mert azok a sűrű lombon megtapadnak.”

 

Nagypénteken napkelte előtt szedett égerágakból font koszorú minden lángot elfojt. A ház, amelyben ilyen koszorú található, védett a tűzvésztől.

 

A teleülések nevében is gyakran felbukkan az éger. Magyarországon főleg patakok, vízfolyások mentén kialakult égerligetek nevében: „égervíz, égerláp” tükröződik. De égeresektől nyerte nevét pl. Eger, Egregy és Zalaegerszeg is.

 

Kapcsolódó cikk:

Otthonosan a konyhában

Színpompás örökzöldek?!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia