szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A brokkoli átteleltethető?

Sulyok Józsefné, 2011. ápr. 11.


A keresztesvirágúak csoportjába tartozó növény mai formájában mintegy 300-400 éve ismerjük. Valószínűleg Dél-Olaszországból származik. Nyugat-Európában és az USA-ban igen nagy népszerűségnek örvend, viszont Közép-Európában, így Magyarországon is most kezd csak igazán népszerűvé válni.

A brokkoli átteleltethető?

Egyéves növény, karógyökere közép-mélyen hatol a talajba. Közvetlenül a földfelszín alatt már dúsan elágazik. A talaj felső 20-30 cm-es rétegét szövi át, ezért a szárazságra érzékenyen reagál. Levélzete és virágalakulása erősen hasonlít a karfioléhoz. Egyenes, kissé húsosodó szárán a levelek szórt állásban helyezkednek el.

 

Megnyúlt hajtástengelye, a felső harmadában több húsos virágzati ágra oszlik. A levélnyél rövidebb a levéllemeznél. A levelek fénylő kékeszöld színét a vastag főér és az oldal-erek világos zöldes-fehér hálózata tarkítja. A levéllemeze hosszúkás, sokszor szabálytalan tojásdad alakú, sima felületű.

 

Nem melegigényes növény. Hőigénye csírázáskor a legnagyobb, a növekedéshez 15-20 C-fok elegendő. A karfiollal szemben bimbós állapotban is jól tűri a nagy meleget. A hideget elviseli, néhány fokos fagyot különösebb károsodás nélkül kibír. Hűvös, csapadékos időjárás és nagy páratartalmú levegő a legkedvezőbb számára. Nagy melegben az oldalrügyek kihajtása lelassul, ezzel csökken a hozam. Közepes a fényigénye. Borús, napfényben szegény nyarakon is egyenletesen növekedik és szép nagy fejet hoz. Az erős, tűző napfénytől nem kell óvni, mert rózsája a fényre nem érzékeny.

 

Vízigénye igen magas. Gyökérzete csak a talaj felső rétegét szövi át, ezért mélyről nem tud vizet felszívni. Állandóan nyirkos talajt igényel. A talaj kiszáradásakor növekedése megakad, és utána nehezen indul meg ismét. Különösen sok vízre van szüksége a bimbók képződésének idején. Az időjárástól függően 3-6 napos öntözési ciklusokkal adagoljuk számára a vizet.
A morzsalékos szerkezetű, jó vízgazdálkodású talajokat szereti. Laza talajon csak akkor kíséreljük meg a termesztést, ha van öntözési lehetőségünk. Gyengén savanyú vagy közömbös kémhatású talajokon termeszthető.

 

Tápanyagigénye nagy. A magas humusztartalom igen kedvez a brokkolinak, a termésmennyiséget pozitívan befolyásolja. Ha a talaj nem tartalmaz elegendő szerves anyagot, bőségesen adjunk szerves trágyát. A brokkoli tápanyag-szükségletének másik részét műtrágyaként juttassuk ki. Különösen fontos a nagy nitrogénigényét kielégíteni. A rózsafej érésekor, illetve az oldalsó fejek képzésekor különösen sok nitrogénre van szüksége.

 

Rövid tenyészideje miatt másodnövényként is csak szórványosan termesztik hazánkban. Szaporítható közvetlen helyrevetéssel, és palántázással, ez utóbbi a gyakoribb. Palántázás céljából szabad földre, hidegágyba a magokat május végétől vethetjük, így júliusra kiültetésre kész anyagot kapunk. A palántaneveléskor törekedjünk arra, hogy a növekedés folyamatos legyen. Palántázás után vízzel iszapoljuk a gyökerek közé a földet.

 

Évközi ápolási munkája z öntözés és a kapálás. A kettő összehangolása nagyon fontos, mert az időben végzett kapálás felér egy öntözéssel. Az intenzív fejképződés időszakában feltétlenül fejtrágyázzuk.

 

Szedése némi gyakorlatot igénye, ezért kezdetben inkább korábban vágjuk le a fejet, mint ahogy a bimbók kinyílnak. A bimbós termést éles késsel 20-25 cm-es csonkkal együtt szedjük. Későbbi magvetéssel, illetve kiültetéssel a komolyabb fagyok beálltáig kitolhatjuk a szedést, sőt egyes fajták enyhébb teleken át is teleltethetők.

 

Saját kártevője, kórokozója nincsen, csak időnként a levéltetű-fertőzés okozhat gondot.
A bimbóskelhez hasonlóan nagy az ásványianyag-tartalma, különösen sok kálium halmozódik fel benne. A vitaminok közül elsősorban C-vitamin tartalma érdemel említést, amely megközelíti a zöldpaprikáét és a levélpetrezselyemét, emellett karotin-tartalma sem lebecsülendő. Friss és mélyhűtött állapotban egyaránt felhasználható. Vastag, húsos szára nyersen is finom csemege.

 

Recept tippek!

 

Brokkolis omlett:
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 2 dl tejföl, 4 egész tojás, 2 evőkanál olaj, só, bors, petrezselyemzöld.

A tojásokat habosra keverjük és hozzákeverjük a félpuhára főzött, összetört brokkolit. Meghintjük borssal, sóval, petrezselyemmel, majd meglocsoljuk egy kevés olajjal és jól összedolgozzuk a masszát. Négy részre osztjuk és palacsintasütőben négy omlettet sütünk belőle. Ha mindkét oldala pirosra sült, tányérra csúsztatjuk, tejföllel megkenve félbehajtjuk és salátával kínáljuk.

 

Brokkoli krémleves:

 

Kapcsolódó cikk:

A torma

Savanyítási ABC
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia