szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A broméliák ellensége

Sulyok Józsefné, 2011. aug. 08.


A broméliák különleges tölcsér formája, színe, életmódja egyaránt felkelti a virágkedvelők érdeklődését. Kényes kedvenceinket, ha öntözzük az a baj, ha nem öntözzük, még rosszabb.

A broméliák ellensége

A Bromélia családba tartozó növények Amerika trópusi és szubtrópusi övezetéből származnak. Közös jellemzőjük a tölcsért formázó levélrózsájuk és az abból kiemelkedő többnyire elágazó virágzat. Nem csak a virágaik színpompásak, hanem a levélrózsa közepén lévő fiatal levelek is gyakran feltűnő színűek. Ma már tucatnyi különböző faj számtalan fajtájával találkozhatunk, de az ápolásuk nem kezdőknek való.

 

A kis cserépben vásárolt növények átültetését nem kell elkapkodni, hiszen a talajnak és a gyökereknek nem túl nagy a jelentősége. Ha átültetjük, akkor mészmentes homok, tőzeg és bükklomb-föld keverékét használjuk. A lényeg az, hogy nagyon laza, szerves anyagokban nagyon gazdag és mészmentes legyen a földjük. Erdei kérget, korhadékot is keverhetünk bele. Az ültetést sekélyen végezzük, hogy csak a gyökerek érintkezzenek a talajjal, mert könnyen kirothad. Egyes fajoknak alig van gyökerük, ezeket dróttal kötözzük a talaj felszínére vagy egy ágvillába, mohára.

 

 

 

Igazán szép broméliákat esővízzel locsolva és permetezve nevelhetünk. A broméliák elsőszámú ellensége a klóros, kemény, meszes csapvíz. Az öntözés során figyeljünk arra, hogy a levélrózsa közepébe is jusson víz. A tölcsérben lévő vizet időnként cseréljük ki és töltsük újra. Ezek után meglepő lehet, ha azt mondom, hogy a legtöbb bromélia pusztulását a túlöntözés következtében fellépő rothadás okozza.

 

A broméliák tápanyag-utánpótlásról szintén az öntözés és a permetezés során gondoskodjunk. Tavasztól őszig havonta kétszer tegyünk az öntözővizükbe tápoldatot, de csak feleannyit, mint amennyi a tápoldat ajánlásában szerepel. A kétszeresére hígított tápoldatból jusson a tölcsérbe is, és permetezzünk belőle a levelekre is.

 

 

 

Az ananászt, az Aechmeát, Billbergiát meleg helyen tartsuk és mérsékelten öntözzük. Szárazabb lakásokban is jól megélnek. A Nidulárium, Vriesia, Guzmania fajtákat félárnyékos, árnyékos, meleg, nyirkos helyen neveljük, napjában többször permetezzük, ügyelve arra, hogy estére mindig megszáradjanak. Központi fűtéses lakásban inkább növényszekrényben tartsuk.
 

A legtöbb bromélia nem csak a magokkal, hanem a sarjadzó oldaltölcsérek révén, tőosztással is szaporítható.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia