szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A buddhisták szent csodanövényei

Topor Erika, 2013. márc. 27.


Templomkertek növényei a buddhista kultúrában


A buddhizmus igen szoros kapcsolatban van a természettel. Követői aszkéta erdei közösségekből alakultak ki, akik India hegyei között vándorolva gyakorolták hitüket, erdei gyümölcsökkel, termésekkel, növényekkel táplálkoztak.

 

A buddhisták szent csodanövényei

Szálafa:
 

Buddha születésének mitológiai történetéhez köthető, amikor Mahajána királyné útközben egy szálafa lehajló ágaiba kapaszkodva megszülte gyermekét, Sákjamuni Buddhát, vagyis Sziddhárta Gautama herceget.

A szálafa az egyik leggyakoribb indiai fa. Tudományos néven Shorea robusta néven ismert. Erdőalkotó fafaj, széles ökológiai toleranciájának köszönhetően. A templomkertek gyakori növénye, szentként tisztelik. Igen nagy termetű, akár a 30 méteres magasságot is elérheti. Nagy, egyszerű levelei szélesek, virágai halványsárgák. Az asztalosipar előszeretettel használja kemény fáját: csónak, bútor és más tartós faszerkezetekhez. Kérgéből nyerik a tannint. Magjának 10-12%-a olaj, a csokoládéipar használja fel.


Fügefa:

A fügék közül a szent fügefa (Ficus religiosa) az eperfafélék közé tartozik. A buddhisták a megvilágosodás fájaként tisztelik. Gyakorlatilag minden szent helyen (sztúpák, templomok, pagodák) ékesíti a templomkertet. A fügefa az egyik legszentebb növény, mivel Sziddhárta herceg e fa alatt meditálva ébredt rá a létezés valós természetére, a szenvedéstől való megszabadulás útjára.

 

Másik elnevezése a bódhifa, a megvilágosodás helyén álló fügefa leszármazottja a mi napig szent kegyhely. Erre utal a fügefa szanszkrit neve is: a teljes bölcsesség fája, vagyis asvatta. Az idő körforgásában ez agyümölcstermő növény képviseli az állandóságot a születés és a halál között. A szent fügefa igen nagytermetű: akár a 30 méteres magasságot is eléri, terebélyes, ezüstös fénye ságain érdes levelek ülnek. Fája értékes faanyag, mégsem vágják ki.


Asókafa:

Asóka király nevéhez köthető a róla elnevezett asókafa (Saraca indica). Közepes termetű, egyenes törzsű, örökzöld fa. Teniszlabda nagyságú virágai csomókban állnak. A virágok nagyon illatosak, nyíláskor narancssárgák, később égő pirosra változnak. Az ajurvédikus gyógyításban a növények kérgét, virágát és magját is használják gyógyszeralapanyagként. 
 

India szent növényeinél már írtunk a lótuszvirágról, így érdemes itt is megemlíteni az ezerszirmú lótuszt. Papíruszmocsarakban tenyészik főleg. Levélnyeléből drága textíliát szőnek.

 

Kapcsolódó cikk:
Az ismeretlen ismerős bibliai vadnövények 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia