A csicsóka nem a szegények krumplija
Sulyok Józsefné, 2012. szept. 18.
Régen ezzel a jelzővel illették ezt az értékes növényt, aminek két oka lehet. Egyik, hogy nagyon egyszerű termeszteni, nem kell feltétlenül minden évben újraültetni, bár ha nem tesszük, aprózódik a termés. Másik, hogy télálló, így télen, fagymentes napokon is felszedhetők a gumók. Az utóbbi időben egyre többen illesztik be étkezéseik sorába a csicsókát.

Egy kis áttekintés
Észak-Amerikában őshonos növény, a XVII. századba került Európába. Gumói változatosak, a halványtól a vörösesbarnáig terjedő árnyalatúak, dió ízűek. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, főzhetünk belőle szószokat, párolhatjuk, kitűnő turmixital naranccsal, citrommal, almával, mézzel, vagy köretként csicsókalepényt készíthetünk belőle. Lekvár is készülhet a gumóból. Így készíthetünk fahéj, vanília, akár kávé ízű csicsóka alapú fűszerlekvárokat. De gyümölcslekvárhoz is adhatjuk „hígításul”, így érdemes megkóstolni például a banános csicsókalevárt.
Egészséget védő ételek alapanyaga
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja a benne lévő tápanyagok teljes felszívódását, fokozza laktató hatását és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságai vannak még: a kalcium, kálium, magnézium, cink és foszfor ásványianyag-tartalma, a béta-karotin, B1, B2, C-vitamin tartalma miatt. A csicsókabogyó fogyasztása előnyös az elhízáson alapuló népbetegségek megelőzésévben, mert az inulin az emberi táplálkozásban csak ballasztanyagként jön számításba, és fogyaszt. A burgonya mellett és helyett mind a népélelmezésben, mind az elhízottak és cukorbetegek diétájában felhasználható és hasznosítható, sőt a betegek még többet is fogyaszthatnak belőle.
A csicsóka és a csicsókakészítmények fogyasztása a fruktóz élettani előnyei miatt kiemelkedő: a fruktóz nagyobb édesítőereje kisebb energia-bevitellel is segíti a szervezet felerősödését, lassabban szívódik fel a glükóznál, így a vércukorértékeket stabilizálja. Fokozott triglicerid-képződést segítő hatása a vér szabad zsírsavtartalmának csökkenésével járhat együtt. Ezzel a trigliceridértékek javulnak, amely kedvező szív és érrendszeri hatást eredményez.
Cukorbetegnél inzulint takarít meg, csökkenti a vércukor-ingadozásokat, segíti a cukoranyagcserét a máj könnyebb glikogénképzését, ezáltal javítja a máj méregtelenítő és anyagcsere-funkcióját. Nincs benne annyi keményítő, mint a burgonyában, ezért igen alkalmas lé készítésre. Ez a zöldségféle csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradságérzetnek is kitűnő ellenszere.
Tipp! Rakott csicsóka
A megfőtt, lehámozott csicsókát karikára szeljük, és tűzálló tálba egy sort rétegezünk belőle. Erre füstölt kolbászt, ismét csicsókát, majd keményre főtt tojáskarikákat helyezünk. A rétegeződés addig ismétlődik, amíg a tál megtelik (közben enyhén megsózzuk). Ekkor tejföllel leöntjük és pirosra sütjük.
Vajas csicsóka
Hozzávalók: 40 dk csicsóka 5 dk vaj, 1 fej hagyma, só, bors, zöldpetrezselyem. A megtisztított csicsókát hideg vízbe tesszük, majd onnan kivéve szeletekre vágjuk, és 20 percig főzzük. A vízből kiszedve lecsepegtetjük. Vajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát és ebbe tesszük a csicsókát. Könnyű barnulásig forgatjuk benne, sóval, borssal meghintjük és zöldpetrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Csicsókás nokedli
Hozzávalók: 20 dk főtt csicsóka összetörve, 15 dk liszt, 1 tojás kevés langyos víz, 1 teáskanál burgonya pehely, csipet só. Összekavarjuk a hozzávalókat úgy, hogy ne legyen folyós, inkább összeálló. Fél órán át hagyjuk pihenni. Utána lobogóan forró, de alig sós vízben főzzük. Amikor feljön a víz színére, forr egyet, akkor ki lehet szedni. Kevés olajat lehet rá tenni, ha lecsöpögött, hogy ne ragadjon össze.
Kapcsolódó cikk:
Csicsóka, a cukorbetegek burgonyája – Videóval
Csicsóka, bélflóránk védelmezője
Facebook Twitter GoogleStartlap