szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A csodálatos kaktuszvirágzás

Scheftsik Tamás, 2012. dec. 03.


A karácsonyi díszeik közül talán a legszebbek azok, amik élnek, és éppen ez az, amivel emelik az ünnep fényét. Természetesen itt szerepel a cserepes fenyőfa, a mikulásvirág, vagy éppen az amarillisz, de elmaradhatatlan a karácsonyi kaktusz is.  

A csodálatos kaktuszvirágzás

Ez utóbbinak a legnagyobb vonzereje, hogy megfelelő gondoskodás mellett az elképesztően gyönyörű virágait éppen az ünnepekre bontja ki. Nem véletlen, hogy nagyon kedvelt ajándék is, hiszen mindenki szeret örömet és szépséget adni. De sajnos a legtöbb ilyen növény nem éri meg a következő telet, mivel a gondozásuk nem egyértelmű.

Kaktusz?

Igen, ez a növény egy kaktuszféle, de ez senkit ne tévesszen meg. Ahhoz ugyanis, hogy ebben a szépségben sokáig gyönyörködjünk, ahhoz vízre lesz szükségünk, mégpedig egy kaktusz esetében meglepően sokra. A tudományos nevén Schlumbergera bridgesii-nek nevezett kaktusz eredeti élőhelyét olyan növényekkel osztja meg, mint az orchideák és a broméliák. Akármennyire is meglepő, ez egy trópusi kaktusz, és mint minden ilyen éghajlaton élő növény, bizony igényli a vizet. A tökéletes hatás elérése érdekében mindenképpen jó vízáteresztésű cserépbe ültessük, és ne hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét. Arra azonban figyeljünk, hogy a pangó vizet nem szereti, így ne locsoljuk túl.

 

Mit tegyünk, hogy virágozzon?

Ahhoz, hogy a növényük díszbe burkolózzon az ünnepekre, folyamatos törődést igényel. A vízszükségletéről már volt szó, ám mint tudjuk, virágokat nevelni és azokat fenntartani energiaigényes dolog, így nem szabad megfeledkezni a tápozásáról sem. A karácsonyi kaktusz a műtrágyát kedveli, ám a kiszórást a nyugalmi időszakra tegyük, ne a virágzás közeli hetekre. Fontos az is, hogy a díszbe boruláshoz a növénynek sötétségre van szüksége, méghozzá nem is kevésre. Egy nap legalább 12-13 órán át kell biztosítani számára a fénytelenséget, ezért közvetlenül az ablakban nem biztos, hogy jól fogja magát érezni. Az is fontos, hogy a hőmérsékleti igényei alacsonyak, főleg a karácsonyi időszakban. Lehetőleg 21°C-nál melegebb ne legyen körülötte, éjszakára pedig az ideális a 18°C lenne. Éppen ezért a karácsonyi kaktuszt ne tegyük fűtőtest közelébe, mert nem valószínű, hogy virágzásra tudjuk majd bírni.

 

Szaporítás

A karácsonyi szépségünket szaporítani is tudjuk, ráadásul nagyon egyszerűen. Nem kell hozzá más, csak egy szártag, vagyis egy-két egészséges levél, és egy kis cserép. A leveleket a földbe dugjuk, és lehetőleg nedves helyre tesszük (az sem baj, ha valamilyen átlátszó anyaggal letakarjuk, hogy minél jobban tudjuk párásítani). Ha ennél is biztosabbra szeretnénk menni, akkor egy pohár vízben nagyjából 3 hét alatt a kis levelek gyökeret eresztenek, és ekkor már kikerülhetnek a földbe. Ezt azonban más kaktusszal (kivéve a húsvéti és a hálaadási) ne nagyon próbáljuk meg, mert nagy valószínűséggel néhány nap alatt elrohad.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!