szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A csodálatos teafa olaj

Topor Erika, 2012. dec. 17.


A teafa olaj a téli időszak egyik legismertebb, legkülönlegesebb „csodaszere”. A több mint 80 szerves alkotóelemből álló olaj tudományosan bizonyított gyógyító hatású kivonat. A teafa (Melaleuca altemifolia) egy közel 8 méter magas, keskenylevelű, krémszínű virágú ausztráliai őshonos fa.

A csodálatos teafa olaj

A teafa olaja kitűnő antiszeptikus hatású, használhatjuk bőrgyulladásra, égés és szúrás okozta sérülésekre, de nem nyílt sebre! Pikkelysömörre is hatékony kezelés lehet és izomfájdalmakra is megoldást nyújt. Az ínygyulladás ellen kiváló, elmulasztja a szájüregi daganatokat és még számtalan betegségre gyógyír.


Kellemes és hűsítő illóolaja párologtatásra, illatmécsesekbe kellemes illat-élmény. Antiszeptikus hatása miatt a téli hónapokban a vírusok és baktériumok légúti terjedését is megnehezítik, ha zárt térben párologtatjuk.


Amellett, hogy tisztítja a levegőt, pozitívan befolyásolja az immunrendszer működését, kedélyjavító. A teafaolaj széleskörű alkalmazása az olaj két egymással szorosan összefüggő tulajdonságán alapul: elpusztítja a betegségeket terjesztő mikroorganizmusokat, gombákat, baktériumokat, és erősíti a szervezetet, így ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben.
Gyermekeknél mindig hígítva kell használni!


Honnan származik?


Az 1770-es években James Cook kapitány és legénysége eljutott Ausztráliába, és az ottani őslakosoknál figyeltek fel erre a csodálatos növényre. Az őslakosok számtalan betegséget gyógyítottak vele külsőleg és belsőleg egyaránt. Emellett söritalokat, és hűsítő teákat is készítettek belőle. Cook kapitány és legénysége előszeretettel kóstolgatta a teakülönlegességet és így hamar el is jutott Európába ez a hasznosan sokoldalú fa. Neve is innen ered: Tea tree, vagyis teafa. Európában a gyógyhatására csak az 1920-as években nyertek bizonyítékokat. A második világháborúban a katonák sebeit gyógyították vele, de mivel az 1940-es években megjelent a penicillin, szinte teljesen kikerült a köztudatból és hosszú évtizedeket kellett várni, mire újra felfedezték.
 

A teafa leveleiből vízgőz desztillációból nyerik a tiszta olajat. Egy kilogramm tiszta olajhoz 70 kg friss növényt használnak fel.


Manapság már takarításhoz is használják a kreatív háziasszonyok: penészirtó hatása miatt a vizes helységekben nagyon hatásos. Mosószerbe cseppentve a ruhák fertőtlenítésére is használjuk. Nyári éjszakákon a szúnyogok elriasztására is alkalmas.


Hol lehet hozzájutni?

 

Gyógynövényboltokban, herba házakban, drogériákban kapható, azonban arra figyeljünk, hogy 100%-os tisztaságút vegyünk. Masszázsolajhoz és gyógyászati célra csak tiszta, jó minőségű teafa olajat válasszunk.

 

Kapcsolódó cikk:

A tea feldolgozása

A varászlatos citrom

Bergamott - a különleges citrusféle

  
Hozzászólások (1)

Erzsebet Lorincz
2019. júl. 09. (1 137 napja)
Erzsebet Lőrincz vagyok! mivel én vagyok úgymond az első hozzászóló a teafa használatáról annyi szép jó tanácsom van amit már kb 8-10 éve is használója vagyok.
először- köröm gombára, mosásnál pár cseppet a mosószeres és az öblögetős tartályba 8-10
cseppet. ingyulladásra, pikkelysömörre 8 cseppet 1/2 dl vizhez azzal bedörzsölni a fejbőrt.


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia