A csodás citromfű hatása
Sulyok Józsefné, 2015. júl. 06.
Más néven citromszagú mézfű vagy kertiméhfű az ajakos-virágúak családjába tartozó, évelő növény. Elő-Ázsiában őshonos, ahonnan Benedek-rendi szerzetesek hozták Európa kolostorkertjeibe a középkorban.

Hazánkban nagy területeken termesztik mézelő növényként. Vadon nagyon ritkán fordul elő, főleg az ország déli részén, száraz tölgyesekben, napos cserjésekben, köves vidékeken.
Gyöktörzse elágazó, a sarjak tarackhoz hasonlóan futnak, a végükön föld feletti hajtások fejlődnek. Szára akár egy méterre is megnő, ami elágazó. Levelei nyelesek, keresztbe átellenesek, csúcsuk hegyes, szélük fűszeres.
Virágai a felső levelek hónaljában képződnek, bimbós állapotban sárgák, kinyílva változatos színűek, (ibolyásak, sárgák, fehérek). Termése fénylő makkocska.
A növény felső, legfeljebb 4 cm-es hajtásairól az egészséges leveleket gyűjtik a virágzás kezdetén, július-augusztusban.
Kémiai alkotórészek: cserzőanyag, keserűanyagok, kávésav, nyálka, triterpénsavak, flavonoidok, illóolaj.
Szívnyugtató, idegerősítő, görcsoldó, epeműködést elősegítő, emésztést serkentő, vízhajtó, szélhajtó, étvágyjavító, lázcsillapító, szemerősítő, immunerősítő antioxidáns.
Teáját forrázással, hagyományosan készítik, ha 1-2 percig főzik, erősebb hatást vált ki. Alvászavaroknál harmonizálja a vegetatív idegrendszert, enyhíti a nyugtalanságot, köhögésnél nyugtatja és oldja a hörgők görcseit. Gyomor és bélgörcsök esetén is hatásos, gyomorpanaszok, fej, fül és fogfájás esetén megszünteti a tüneteket. Ideges szívdobogáskor védi a szívet és a keringési rendszert, övsömör kezelésére is alkalmas, napi adag 3-4 csésze.
Külsőleg borogatásként, illetve fürdőkúrában alkalmazzák. Frissítő fürdőt készíthetünk, ha 200 g drogot 1-2 percig főzünk, állni hagyjuk 10 percig, majd leszűrjük, és kád vizéhez öntjük.
Illóolaja nagyon értékes melyet lepárlással állítanak elő, citromhéjolajjal keverve hozzák forgalomba. Az illatszeripar egyik kedvelt alapanyaga.
Friss hajtása minden olyan étel ízesítéséhez használható, amibe citromot szeretnénk tenni. Mártások, túró, gyümölcssaláták, gyümölcslevesek, halak, tortakrémek, koktélok, stb. ízesítője fűszere lehet. A virágát és a levelét ételek díszítésére is felhasználhatjuk.

Facebook Twitter GoogleStartlap
2021.február 12., péntek / 12:08