szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A csodás vörösáfonya mutatványa

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 16.


Örökzöld, 25-30 cm magas félcserje, föld alatt kúszó, gyökerező hajtásokkal. 

A csodás vörösáfonya mutatványa

Ágaik lehajlók vagy felemelkedők, fiatalon molyhosak. Levelei rövid nyelűek, szórtan vagy gyakran két sorban állók, vastag bőrneműek. Virágaik pirosak vagy fehérek, enyhén illatosak, többnyire sokvirágú, bókoló fürtökben állnak. Elő-levelei pirosak, magháza alsóállású, bogyói gömb alakúak, sok-magvúak, felül csészével koronázottak, előbb fehérek, majd sötét skarlátpirosak, fanyar ízűek de ehetők.

Termőhelye a száraz, napos, savanyú talajú homok vagy láptalajokon, ritkás tűlevelű erdőkben, havasi törpecserjésekben 300 méterig. Nálunk savanyú talajú lomberdőkben ritka, védett faj.

Elterjedési területe Észak és Közép-Európa, dél felé az Északi-Appenninekig, Albániáig és Bulgáriáig. Nálunk az Északi-középhegységben és Nyugat-Dunántúlon lelhető fel.

Május-júniusban virágzik, alacsonyabb területeken augusztusban másodszor is virágzik. Termése augusztus-szeptemberben érik be.

A vörös áfonya jobban tűri a fagyot és a szárazságot, mint a lombhullató fekete áfonya, bár mindketten igénylik a téli hó-borítást, hogy a visszafagyást elkerüljék. Fontos számára a párás nyári levegő, amely lehetővé teszi, hogy a száraz fenyvesekben is nagy területeket borítson, míg a forró, légszáraz alföldi klímákban életképtelen, csak magashegységek előterében marad meg.

Igen kiterjedt gyökérrendszerével a sziklás területeket is beborítja, így a humuszt megőrizve más növényeknek csírázási helyet biztosít. A másodvirágzásból is hoz termést, amely édesebb és nagyobbra nő, mint az első termés.

A megporzást a poszméhek és a méhek, terjesztését a madarak végzik, amelyeket télen is fennmaradó piros bogyók odavonzanak. Mivel a bogyók vízben fennmaradnak, a patakok mentén is terjed, fényben csírázik.

A bogyókat dzsemnek, befőttnek vagy bornak készítik el, amelyeket különösen Skandináviában és Észak-Németországban használják. Nálunk is régi szokás vadsült mellé áfonyaszemeket tálalni.

Érdekes, hogy a bogyó benzoesav-tartalma mind a bogyók, mind a belőle készült befőtt, dzsem penészesedését megakadályozza.

Kapcsolódó cikk: Így készítsünk szép tobozdíszt!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!