szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A csokoládékészítés eszközei

Sulyok Józsefné, 2013. dec. 13.


Az ünnepek közeledtével sok háziasszony saját készítésű csokoládéval, bonbonnal szeretné megörvendeztetni családját. Kedvükért rendszerbe szedtük az ehhez szükséges eszközöket.

A csokoládékészítés eszközei

Reszelő: A csokoládé reszeléséhez. Rozsdamentes fémből készült hasáb, vagy kúp alakú reszelő, különböző felületekkel.

Burgonyahámozó: Csokoládéforgácsok készítéséhez. Legjobb a rögzített élű.

Mártó-tűk: Édességek bemártásához, illetve törékeny csokoládédíszek mozgatásához.

Mártó-villák: Rendszerint 20 cm hosszú, rozsdamentes acélból készült, fanyéllel ellátott villák 2-3-4 ággal, különböző formákban (kerek, spirál, háromszög). Nemcsak bemártáshoz, hanem a csokoládé-bevonat felszínének díszítésére is használhatók.

 

Vízfürdős melegítő: Legjobb a rozsdamentes vagy zománcozott acélból készült.
Két edényből áll, a felső enyhén beleér az alsóba. Az alsóban vizet forralunk, és a felsőben olvasztjuk fel a csokoládét.

Hőmérő: Sárgarézből készült, 210 fokig osztott. Nélkülözhetetlen egyes édességek elkészítésénél, valamint a couverture csokoládé temperálásánál.

Süteményszaggatók: Különböző méretűek és formájúak acélból vagy műanyagból. Változatos alakzatok, ízléses csokoládédíszek készíthetők a segítségükkel.

Formák: Számos fajtájuk kapható. Az egyik fémből készült, két félből áll, melyek a csokoládé szilárdulásakor összekapcsolhatók. Tömör figurák készítésére alkalmas. Más típusúak egy forma „felét” alkotják, és az üreges figurák készítésére használhatók. Lehetnek rozsdamentes acél, fél-merev műanyag, vagy bakelitformák.

Csokoládécsepegtető rács: A hűtőrácshoz hasonló, sűrűbb, ónozott dróthálóval.

 

Márványlap: Nem nélkülözhetetlen, de hasznos, ha csokoládéval dolgozunk, mert mindent hűvösen tart.

Nyomózsák csőrökkel: A csokoládéval történő díszítésre a közepes és kisméretű zsákok a legalkalmasabbak. Kis mennyiségű csokoládé felhasználása esetén legjobb, ha zsírpapírból készítünk zsákot. A csillag alakú és a sima csőrök használata a legcélszerűbb.

Zsírpapír: A zsírpapír szilikonnal kezelt, és ideális tepsik és edények kibélelésére, ha csokoládéval dolgozunk. Csokoládédíszek készítése esetén nélkülözhetetlen.

Minyonpapír és süteménytartók: Különböző méretben és minőségben kaphatók. Ha csokoládékelyhek készítéséhez használjuk, lehetőség szerint válasszunk fóliából vagy keménypapírból készült tartókat.

Díszítőfésű: Műanyagból vagy fémből készült, és alkalmas különféle minták, barázdák kialakítására a csokoládé felszínén.

Kapcsolódó cikkek:
A csokoládé története
A csokoládé fajtái
Csokoládédíszek készítése
A csokoládé alkalmazása

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!