szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A csontregeneráló forrasztófű

Sulyok Józsefné, 2009. nov. 19.


Kvízjáték fél percben. Találjuk ki együtt népies megnevezéseiből - forrasztófű, nadálygyökér, madárgyökér vagy feketegyökér -, hogy mely növényről is lesz szó a következőkben!

A csontregeneráló forrasztófű

A megfejtés: a fekete nadálytő - Symphytum officinale -, mint gyógynövény, nagy múltra tekint vissza. Már Krisztus után 50-ben Dioskurides „Materia medica” című művében említést tesz róla. Hildegard és később Paracelsus sebgyógyításra ajánlja, Leonhard Fuchs 1543-ban bő ismertetést közöl róla.
A 19. században kissé csökkent a népszerűsége, de századunk 30-as éveiben ismét magára vonta az emberek figyelmét. A növény tudományos neve Symphytum officinale, amely görög eredetre utal.

 

További népi elnevezése: csontgyógyír, sebgyógyír, falgyökér és fekete gyökér. Az utóbbit ne tévesszük össze az ugyanilyen nevű főzeléknövénnyel. Az angolszász országokban használatos neve: comfrey, mely a latin „confirmá”-ból (megerősíteni) származik. Ezeknek a megjelöléseknek a többségéből kitűnik, hogy a fekete nadálytő régebben és ma is a csontokkal, illetve a csontrendszerrel összefüggő betegségekre javasolt gyógynövény.

 

A növény dús, erőteljes, évelő szőrös szárakkal és levelekkel rendelkezik. Virága lilás-piros, néha sárgásfehér. Nagy ágas-bogas gyökérzete van. Tápanyag, talajnedvesség, fény tekintetében nagyon igényes. Vadon, folyóvizek partján árkokban és nedves réteken terem. Hatóanyagai legnagyobb mennyiségben a gyökerében vannak.

 

Külső alkalmazása


Hám és sejtképző hatásánál fogva serkenti a seb gyógyulását. A teafőzettel mosogassuk a kezelendő felületet, illetve áztassuk benne.

A főzet elkészítéséhez vegyünk egy csésze fekete nadály-tövet, tegyük 2-3 liter vízbe és főzzük 10 percig. Ugyanennyi ideig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Amikor a főzet testhőmérsékletre lehűlt, akkor alkalmazzuk a felületen.

 

Borogatásra is alkalmas a lisztjéből készült pép. Mindenfajta csont-, ín,- vagy izomtraumánál, valamint törések, ütések nyoma, ficam, rándulás, zúzódás, esetén a fekete nadálytő lisztjéből készült péppel való borogatás segít.

 

Ebben az esetben őrölt nadálytövet használunk. Tegyünk 50-100 g fekete nadálytő lisztet egy kis tálkába, forró vízzel és egy pár csepp salátaolajjal péppé keverjük. Rákenjük a kezelendő felületre, majd puha ruhával letakarjuk, egy-két óráig hagyjuk hatni. Ezt a kezelést alkalmazhatjuk gerinc, és porckorong fájdalmak esetében is. A pép könnyen eltávolítható, utána a bőrt kenjük be fekete nadálytő kenőccsel.

 

Belső alkalmazása


Óvatosságot igényel, ugyanis a fekete nadálytőben olyan pyrrolizidin alkaloidát találtak, amely a májra nézve veszélyes, rákkeltő hatást idézhet elő.


A külső alkalmazás ártalmatlan, mivel a kérdéses anyagok a bőrön keresztül egyáltalán nem szívódnak fel.

 

Kapcsolódó cikk:

A természet angyali üdvözlete

 

Kapcsolódó rovatok:

Kertészkedés

Hobbi

Könyvek

Fórum

 

Kapcsolódó könyv:

Gyógyteák könyve

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!