szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A csontvédő fekete nadálytő

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 09.


Az érdes-levelűek családjába tartozik, nedves réteken, csatornák menti nádasokban, folyók mentén, ligeterdőkben gyakori, egész Európában elterjedt növény. 

A csontvédő fekete nadálytő

Szára akár 100-120 cm magas, terebélyes, egyenesen elágazó, levelei tőlevelek, levélnyelek szárnyasak, tojásdadok. A szárlevelek levélnyele rövid, hosszan a szárra lefutó, lándzsa alakú. Gyökérzete hengeres ebből erednek az arasznyi gyökerek. Frissen kívül sötétbarna, szárítva fekete, belül fehér színű.

Virágzata 5-15 virágú, harang alakú, a levelek hónaljában, rövid kocsányon fejlődnek. Az érdes-levelűekre jellemző a színváltó virág.

A fekete nadálytő virágai bimbóként bíborszínűek, nyíláskor rózsaszínűek vagy kékek, néha fehérek vagy sárgásfehérek. Termése négy fényes, szürkésbarna makkocska. Az egész növény szőröktől érdes.

A gyökérben találhatóak a hatóanyagok. A leveleket is gyűjthetjük júniusban, augusztusban, de nálunk nem forgalmazzák. A gyökereket októbertől áprilisig gyűjtik, olyan példányokét, melyek virágos szárat még nem hoztak. Alapos tisztítás után darabokra vágják, majd műszárítón szárítják.

Kémiai alkotó részek: glikozid, cserzőanyag, szitoszterol, alkaloidok, nyálka, növényi savak, illóolaj, gumi. Hámosító, csonterősítő, csontregeneráló hatással bír.

Külsőleg a gyökereket frissen is használják, vagy szárítva borogatást, meleg pakolást készítenek:100 g gyökeret 500 ml vízen 5 percig főznek, szűrik, vászonzsákokba töltik. Az átnedvesedett zsákokat lábszárfekélyre helyezik.

Meleg pakolást alkalmaznak reumás, köszvényes fájdalmak, íngyulladás, érgörcs esetén. A pakolás fokozza a vérkeringést, így a fájdalom gyorsan enyhül. A fekete nadálytő, krém vagy tinktúra formájában is kapható. Visszérgyulladás esetén csökkenti a gyulladásos folyamatot, használható rándulás, zúzódás, ficam, véraláfutások esetén is. 

Kapcsoldódó cikk: Csíra az egészségünkért
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia