szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A déli napfény ajándéka: a gyógyító narancs

Orbán Krisztina, 2014. szept. 18.


A narancs jótékony hatásaira az emberi szervezet elsősorban a szívbetegségek és a rákosodás megelőzésében, valamint az immunizálásban számíthat, de a gyümölcs segít minket például látásunk megőrzésében és bőrünk öregedésének késleltetésében is.

A déli napfény ajándéka: a gyógyító narancs

A narancs minden gyógyhatását számba venni mindazonáltal szinte lehetetlen, hiszen e finomság csordultig van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, ráadásul egy közepes méretű narancs mindössze 60 kalóriát tartalmaz, így nincs olyan diéta, amelybe ne férne bele. Nincs tehát okunk arra, hogy egészségünk védelméből kihagyjuk e nyárillatú, ízletes gyümölcsöt.

Segít megelőzni a rák és a szívbetegségek kialakulását

A narancs által bőségesen tartalmazott, antioxidáns hatású C-vitamin segíti sejtjeinket a bennük folyamatos károsodásokat okozó szabadgyökök elleni védekezésben, ily módon fontos szerepet játszik több krónikus megbetegedés, például a rák és a szívbetegségek kialakulásának megakadályozásában, illetve késleltetésében. A felmérések szerint napi egy narancs elfogyasztása több mint ötven százalékkal csökkenti a szájüregi rák, a gégerák és a gyomorrák kialakulásának valószínűségét, emellett bizonyíthatóan csökkenti a bőr, a mell, a gyomor, a tüdő és a vastagbél rákosodásának kockázatát is.

Tudta? Egy nagyobb narancs kb. 100 mg C-vitamint tartalmaz, vagyis bőségesen fedezi az egészséges felnőtt szervezet napi C-vitamin szükségletét.

Segíti szívünket az optimális működés fenntartásában

Szervezetünk egyensúlyának megőrzése érdekében minden 1000 kalória bevitelét 14 gramm rost bevitelének kell kísérnie. A narancs vízben oldódó rostjai a bélrendszerben felszedik, majd eltávolítják szervezetünkből a koleszterinszintet emelő anyagok egy részét, ami az optimális szívműködést biztosító ásványi anyaggal, a gyümölcs által szintén tartalmazott káliummal együttműködve csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Szervezetünk napi káliumszükséglete 4700 mg, amiből egy átlagos narancs 240 mg-ot fedez, míg vízben oldódó rostokból egy narancs kb. másfél grammot tartalmaz.

Tudta? A rendszeres narancsléfogyasztás megelőzi a vesebetegségek kialakulását és csökkenti a vesekő kialakulásának valószínűségét.

Immunizál

A narancsban található nagy adag C-vitamin, valamint a gyümölcs által szintén bőségével tartalmazott polifenolok, a flavonoidok segítik az immunrendszert a betegségek elleni küzdelemben, meggyorsítják a betegségek lefolyását, s védenek minket a vírusfertőzésektől.

Tudta? A narancs glikémiás indexe csak 40, vagyis mértékletes fogyasztás esetén nem emeli a vércukorszintet.

Segít megőrizni látásunkat

A narancs igen gazdag karotinoidokban is, amelyek A-vitaminná alakulva segítenek megelőzni a korral járó, s idővel akár vakságot okozó makula degenerációt. A felnőtt szervezet napi A-vitamin szükséglete 800-1000 mikrogramm, amiből egy átlagos naranccsal 15 mikrogrammot fedezhetünk.

Tudta? A gyümölcs érésével a narancs antioxidáns tartalma folyamatosan növekszik, érdemes ezért fogyasztás előtt néhány napon át szobahőmérsékleten érlelni.

Késlelteti bőrünk öregedését

A narancs igen nagy mennyiséget tartalmaz az egyik legfontosabb karotinoidból, a béta-karotinból, amely segít megvédeni bőrünket a szabadgyökök kártékony hatásaitól, enyhítve ezáltal az öregedés bőrünkön mutatkozó kellemetlen jeleit.

Tudta? A narancs színét a béta-karotinnak köszönheti: minél magasabb a béta-karotin tartalma, annál élénkebb a színe.

Lúgosít

Bár a narancs fogyasztáskor savas kémhatású, az emésztést követően lúgosítóként segít minket testünk egyensúlyának megtartásában.

Tudta? A csokoládé és a vanília után a narancs a harmadik legkedveltebb íz a világon.

Jó tudni

A narancs B1-vitamint, folsavat, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz.

Legfontosabb flavonoidja, a heszperidin által a narancs segít karbantartani a magas vérnyomást.

A narancs igen gazdag diétás rostokban, amelyek enyhítik a székrekedést.

A narancslevet kis adagokban kell fogyasztani, magas savtartalma ugyanis elkoptathatja a fogzománcot.

A narancsot szállítás előtt rovarirtóval kezelik, így hámozás után ajánlatos kezet mosni.

Kapcsolódó cikk: A vérfagyasztó madárberkenye
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!