szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A díszként tündöklő bab

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 06.


A díszbab egy tűzbab, a karós-babhoz hasonlóan, kúszó-futó, fehér vagy piros virágú, dísznövényként is tartott babféle. 

A díszként tündöklő bab

Lombja és virágai dekoratív, kerítésre vagy karókra felfuttatva díszágyakba is beilleszkedik. Szívesen használják kerítések, rácsok, lugasok befuttatására. Nem csak dekoratív, de nyáron gazdag termést hoz. A hüvelyek többnyire zöldek, de vannak liláskék és sárga változatok is, melyek zöld és fejtett babként egyaránt étkezésre használhatók. A magok fajtától függően cirmosak, vagy foltosak. A nyers magok phasin nevű mérgező anyagot tartalmaznak, emberi fogyasztásra főzés nélkül nem alkalmasak.

Fontos az alapos talajmunkálás, hogy elkerüljük a gyökerek kiszáradását. Ássunk ki egy 50 cm mély árkot, tegyünk bele érett komposztot vagy istállótrágyát. Töltsük vissza a földet, és ültetés előtt hagyjuk ülepedni.

Áprilisban egy cserépbe vessünk egy szem magot és tegyük az ablakba vagy üvegházba. A májusi edzés után ültessük ki. A másik megoldás, hogy a szabadföldbe 30 centiméterenként leütünk egy-egy karót és a fagymentes időszak után minden karó mellé rakunk 3-4 szem babot.

Kezdetektől fogva a csigák ellen mulcsozzunk fenyőkéreggel. Ha a növény eléri a kívánt magasságot, a kacsokat és a hajtásvégeket vágjuk vissza. Virágzás idején a talajt rendszeresen öntözzük. Gyakran előfordul, hogy egyes babfajták rosszul termékenyülnek. A hüvelyeket zsengén szedjük, akkor még nem szálkásak. Ezzel további virágzásra serkentjük.

Kártevői a baktériumos paszulyvész, a fenésedés, a répalevéltetű és a baktériumos zsírfoltossága, valamint a csigák. 

Kapcsolódó cikk: 2 furcsa növénygondozási teendő
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!