szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A fába szorult fürdő

Scheftsik Tamás, 2013. okt. 08.


A fa az egyik legtermészetesebb anyag, amit a házunk díszítésénél fel tudunk használni. Az előszobában, nappaliban, és a hálókban sokszor találkozhatunk vele, de a sort nem kell feltétlenül itt megszakítani. A fürdőben is egyre jobban hódít a fa, ami nem csoda, hiszen tökéletes lazulást, és csodás látványt tesz lehetővé.

A fába szorult fürdő

Burkolat

Azt már többször láthattunk, hogy nem kell feltétlenül ragaszkodni azokhoz az elképzelésekhez, amelyekben a fürdőszobában kizárólag a csempe és a járólap jöhet szóba. Tény és való, hogy a víz hatásaival szemben ez a legmegfelelőbb anyag, de szerencsére a technika fejlődik, így már olyan kezelőanyagok is vannak, melyek a fát is alkalmassá teszik erre a feladatra. Legyen szó padlóról, vagy a falak burkolatáról, mindkettő megoldható. Hogy miért van ennek értelme?

A fa sokkal melegebb hatással bír, mint a legtöbb csempe, vagy kő felület, nem utolsó sorban pedig a felhelyezése is egyszerűbb. Sajnos az nem mondható el, hogy olcsóbb is lenne, de ettől még tökéletes választás. A bútorok tekintetében ebben az esetben viszont tartózkodjuk a már megszokott, fából vagy furnérból készült daraboktól, mert nem nagyon fognak érvényesülni a fal előtt. Ráadásul magát a burkolatot is elnyomják, ami szintén nem jó megoldás. Ellenben az egyszerű, kovácsoltvas kivitelek, esetleg a fémes csillogású bútorok ebben az esetben telitalálatok lesznek. A lényeg azonban itt is az, hogy könnyed darabokat válasszunk, mivel a fa burkolat „kitölti” a teret, így a robosztus bútorok nem fognak ide illeni.

Kiegészítők

Ez egy sokkal egyszerűbb, és sokak által használt megoldás. A fa kicsit olyan hangulatot kelt, mintha egy wellnessben lennénk, ami nagyon is kellemes érzés. Egészen nyugodtan használjunk fa, nád, fű vagy bambusz kiegészítőket, tálkákat, tartókat, mert nem csak hangulatosak, hanem közelebb hozzák a természetet is. Hogy mire érdemes figyelni ezeknél?

Ha olyan darabokat választunk, amik apró lukacsosak, akkor lehetnek bajok. Egy olyan fürdőszobában, ahol alapvetően gondot okoz a penész, ott nem csak a falat és a csempék közeit kell szemügyre venni. Az olyan kiegészítők is problémásak lehetnek, amiken remekül megtapadhat a gomba. Ezen kívül igazán más hátrányuk nincs, maximum az, hogy a nem megfelelően elkészített darabokat a folyamatos pára és a víz kikészítheti, megduzzadnak, megrepednek és tönkremennek.

Szaniterek

Ha tényleg nagy szerelmesei vagyunk a fának, akkor nem csak a falakon és a kiegészítőkön köszönhet vissza ez az anyag. Ma már az sem jelent gondot, ha a kádat, vagy akár a kézmosót szeretnénk fából elkészíttetni. A kád esetében több megoldás is a rendelkezésünkre áll: egyrészt választhatjuk a tradicionális terméket, vagy dönthetünk a modern mellett. A klasszikus fa kád a dézsa, amit minden nagyobb szaniter kereskedésben megtalálhatunk, de külön ezzel foglalkozó mesterek is vannak. Nagyon szép és mutatós, de egy kissé kopottas hangulatot kölcsönöz a fürdőnek. Egy rusztikus hangulatú ház éke lehet, ha azonban egy kicsit modernebbet szeretnénk, akkor kutatnunk kell egy kicsit. Létezik ugyanis egy másik megoldás, amikor a fa lapokat áztatják, méretre préselik, és vastagon bevonják műgyantával.

Ezzel rögzítik a kialakítást - jelen esetben a kádat, de készülhet belőle kézmosó is -, és csodálatosan láthatóvá teszik a fa mintázatát. Olyan, mintha egy hatalmas rönkből lett volna precízen kifaragva az adott darab, amin viszont nincsenek kikandikáló szálkák, vagy egyéb kellemetlenségek. Igazából csak egy nagy gondja van, az pedig az ára, mert az finoman szólva is borsos. Cserébe azonban garantáltan egyedi, és természet közeli fürdőnk lehet.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia