szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A fenyők az egészség őrei

Sulyok Józsefné, 2014. ápr. 03.


A következőkben megtudhatjuk, hogy mi mindenre használható az erdei és a vörös fenyő. Nemsokára itt a szezonja, hogy kipattanjanak a rügyek és megjelenjenek a zsenge fenyőhajtások, melyet nyersen salátához is keverhetünk, kis mennyiségben ízesítőnek.

A fenyők az egészség őrei

A lucfenyő inkább a szellemi és mentális téren át hat a fizikai testünkre, a vörösfenyő pedig a lélek és a szellem közt tisztítja az átjárást.

Felhasználás:

 1. A kicsiny, friss hajtások nyersen fogyasztva, vagy salátába apróra darabolva, illetve főzetben teaként segít a búskomor embereknek lelki egyensúlyát megtalálni.
 2. A tüdőt, így a légzést, ebből következően a vért, és a tudatot tisztítja, a vér oxigénellátása javul.
 3. Keverhetjük fogporhoz, így az íny, valamint a szájbetegségek kiváló gyógyszere.
 4. A gyantát gézbe kötve főzzük és a víz felszínére feljövő gyantát gyűjtjük, aztán hideg vízbe téve lehűtjük, majd szárítsuk meg és törjük porrá. A friss ágakat, hajtásokat április-májusban gyűjtjük, a fenyővirágot májusban.
 5. A fenyővirág emeli a vitális energiát, a friss hajtások gyógyítják a bőrbetegségeket, a rühet és a köszvényt, hajnövesztőként is kitűnő.
 6. A kéreg alatti második réteg, a fehér háncs magas C-vitamin tartalmú.
 7. Porrá tört vagy reszelt kéreg megállítja az orrvérzést, begyógyítja a külső és belső sebeket és vérzéseket.
 8. Égési sebekre a fiatal erdei fenyő kérgét főzve mangalica zsírral elkeverve gyógy-krémet kapunk.
 9. A fiatal hajtásokat vízben áztatva és kanalanként fogyasztva beállítja a menstruációt és a vizelet mennyiségét is.
 10. Kérge megőrölve pakolásként, fürdőként és ivókúraként hasznos az aranyérre.
 11. Gennyes pattanásra és kelésekre is jó, vértisztító, vérkeringést javító, serkenti a szervezetet, segíti az emésztést, légutakat, légzést javítja.
 12. A tűlevél és az ágak, valamint a kéreg a szomorúságot nyugalomra és életörömre váltja. Rügyfakadáskor gyűjtött rügyeket félárnyékos helyen szárítjuk.

Tipp:

1 liter jó sörben 60 g morzsában tört rügyet néhány napig áztatunk, aztán leszűrve hagyunk pihenni ledugaszolt üvegben. Kis poharanként iszogatjuk a vér és a légutak tisztítására, hasmenéskor az emésztési zavarok esetén.

30-40 rügy, 1 liter vízben 2 percig forralva kétóránként egy korty.

800 g rügyet 2 liter vízben 2 órán át főzzük, aztán hozzáadunk 600 g mézet és addig főzzük, amíg szirup sűrűségű nem lesz, ebből 3 kanálnyit fogyasztunk naponta a torok, a tüdő, a gyomor és a belek tisztításához.

A hang és a torok gyógyítója, főleg azoknak, akik nagy megterhelésnek teszik ki a hangszálukat.
4 zöld tobozt mozsárban törjünk össze, és fél liter vízben 10-15 percig főzzünk. Majd szűrjük le és ezzel gargarizáljunk.

Fenyőméz készítése

Gyorsan enyhíti a panaszokat a torokfájásnál, görcsös köhögési ingereknél a fenyőméz. Tavasszal a fiatal hajtásokból kell készíteni, hogy a téli időszakig legyen ideje beérni. Figyeljük a friss hajtások megjelenését, várjuk meg, míg egy kicsit kifejlődik, de ne várjuk meg, míg megkeményedik, megfásodik. A leszedett friss hajtásokat alaposan folyó víz alatt mossuk meg. Egy konyharuhán hagyjuk megszáradni, és helyezzük el egy befőttes üvegbe. Öntsünk rá 1 kg mézet és tegyük 1-2 hónapig a napra. A Nap természetes módon kiválasztja a fenyőhajtásokból a jótékony hatású hatóanyagokat és az illóolajakat. A mézet utána szitán át kell önteni egy másik üvegbe. A szitában maradt fenyőrészeket forró teával leönthetjük, s így semmi méz nem vész kárba. Az így elkészített, de igen értékes mézet, és annak hatását, akkor fogjuk értékelni, mikor jön a tél és kapar a torkunk.

Fenyőszirup

Hozzávalók: 2 liter víz, 1 kg cukor, fél citrom leve, 1 kg fenyőrügy. A fenyőrügyeket alaposan tisztítsuk meg, 1 órán át főzzük a vízben, hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. A levet megmérjük, és visszatesszük főni, beletesszük a cukrot és a citromlevet. 1 kg cukor kell 1 liter léhez. Addig főzzük, amíg lekvárhoz hasonló állagot és egy barnás-arany színt nem kapunk. A fenyő szirupot forrón üvegekbe töltjük és hidegen tároljuk.

Hidegen is lehet készíteni, de akkor 1 hónapba kerül. Egy nagy üvegbe kell rakni rétegesen a fenyőrügyeket, a mézzel, az utolsó réteg méz legyen. Az üveget jól lezárjuk és egy hónapig hideg, sötét helyen tároljuk, majd leszűrjük a levet és sötét üvegben tároljuk. Nagyon egészséges, ihatjuk magában, vagy tehetjük teába, esetleg ásványvízzel fogyaszthatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Chips, ami egészséges?! Ezt edd!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!