szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A férjhez menés, nősülés jelei

Sulyok József, 2008. márc. 26.


A legény nősülésig otthon, az apja fennhatósága alatt állt, idejével, keresetével ő rendelkezett. „Minden krajcárt kéztől kap” ez azt jelentette, hogy még nem a maga ura. Kiházasítás előtt saját pad, szék a templomban sem illette meg. Csak nősülés után vették emberszámba, innentől indulhatott el az önállóság útján, ami bizony rögös és hosszú volt.

A lányok családtól való függősége még erősebb volt, jobban ki volt szolgáltatva gyengébb nemi helyzeténél fogva. Ezért a férjhez menési szándékuk sokszor erősebb volt, mint a fiúk nősülési akarata. Hogy minél hamarabb sikerüljön sokféle praktikát, babonát hívtak segítségül. (A képen lakodalmas lovak láthatóak.)

 

Ezekből szemelgessünk néhányat:


A kenyérnek való tésztát cuppogó szájjal vetették be a kemencébe, ezzel is a kérőt hívták a házhoz, abban bíztak, hogy a cuppogástól hamarabb jön.  

                                                           
Aki a guzsalyra alacsonyan rakta a szöszt közelre, aki magasra, távolabbra kívánkozott férjhez menni, akár más faluba is.

 

Karácsonyeste az udvarról bevitt öl fát meg kellett számolni, s ha páros volt, akkor jövő karácsonyig férjhez megy a lány.

 

Amelyik lány karácsonyeste egy lavór vizet tett első harangozás alatt a „lajtorja” alá, s templomba menet, nem nézett vissza a ház felé, útközben senkihez nem szólt sem oda, sem vissza, majd hazajövet megmosakodott a kitett vízbe, akkor éjjel megálmodhatta ki lesz az ura.

 

Az év utolsó estéjén az eladó lánynak egy darab pirított kenyeret kellett a hóna alá tenni és azt szorítva éjjel megálmodja ki lesz majd a párja.

 

Szilveszter este, amikor a szokásos, hagyományos kocsonyát megették az apró csontokat kitették a szoba közepére és az ott lévő lányok keresztnevét adták nekik, majd behívták a kutyát és amelyik lányról elnevezett csontot ette meg elsőnek a következő évben az ment férjhez legelőbb s majd így tovább.


András napkor, éjfélkor ki kellett menni az udvarra és az első tárgyat, amit talált, „legyen szalma, rög, szemét,” be kellett vinni, feje alá tenni és akkor éjjel megláthatta álmában a jövendőbelijét. Ha válogatott a tárgyak között, akkor az álom nem sikerülhetett.

 

András éjszakáján a lányok megrugdosták a szomszédok disznókecsének ajtaját, s ahány rúgás után röffentett fel a disznó, annyi év múlva ment férjhez a rugdosódó leány.

A férjhez menési nagy akarást bizonyította az is, hogy képesek voltak férfi gatyát lopni a lányok a szárítóról, vagy máshonnan és annak ülepébe pirított kenyeret tettek, párnájuk alárakva éjjel megálmodták, ki lesz a férjük. Legtöbbször nem a gatya tulajdonosa lett.

 

Ha megálmodták, vagy sem, de a fiú-lány kapcsolat komollyá vált, akkor még a hivatalos lánykérés előtt háztűznézőbe ment a lányos család, - lányuk nélkül, - a fiú családjához. A szándék az volt, hogy meggyőződjenek róla jó helyre menne-e férjhez a lányuk. Különösen akkor voltak nagyon kíváncsiak, ha idegenbe készültek férjhez vinni a lányukat. Persze ilyenkor is előfordult, hogy a legény családja azért, hogy jobb színben tüntessék fel magukat, nem egyszer más rokon, családtag vagyonát, ingóságát mutatták be sajátjukként. Mire kiderülhetett a turpisság, már sokszor késő volt, meg volt a lagzi, s jött a pulya /gyerek...

 

Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!