A Föld elem ennivalói
Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 15.
A Föld elemhez társuló vágási módszer: kerek vagy ék alakú formák, illetve nagyobb darabok, mert így jobban megőrzi az édes ízűket a gyökérzöldség.

Meleg, forró: diófélék, mandula, vanília, mazsola, olajos magvak, tönkölybúza, csokoládé. Jó ismerni az élelmiszerek szervezetünkre ható tulajdonságait, mert így könnyebben ki tudjuk egyenlíteni a testben fellépő hideg vagy meleg hatásokat.
Hideg, hűvös: sütőtök, tök, fekete gyökér, jégsaláta, vargánya, csiperkegomba, laskagomba, kucsmagomba, körte, alma, kapor, banán, kókuszdió, görögdinnye, rozs, árpa, csicseriborsó, lencse, kukoricaolaj, olívaolaj, napraforgóolaj, finomított cukor.
Semleges: cukkini, brokkoli, karfiol, édesburgonya, borsó, sárgarépa, fehérrépa, turbolya, csipkebogyó, tofu, kukorica, köles, füge, datolya, gesztenye.
Főzési stílus: gőzölés, párolás, saját levében főzés, rakott ételek, hosszú főzési idő lassú tűzön.
Tipp! Aszalt gyümölcskompót
Vágjunk egyforma darabokra 50 dkg aszalt gyümölcsöt (mazsola, füge, szilva, körte, sárgabarack), tegyük egy fazékba, majd öntsünk rájuk 1 liter vizet.
Adjunk a gyümölcshöz 10 dkg barna nádcukrot, 1 rúd fahéjat, 5-6 szegfűszeget, 1 vanília rudat, amit felhasítottunk, 1 narancs héjét vékonyan lehámozva. A gyümölcsöket főzzük 15 perc alatt puhára, kihűlés után fogyasztható.
Kapcsolódó cikk: Ezért szeretjük az édes ízt
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22