szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A furcsa kurta baing

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 04.


A pontyfélék családjába tartozó apróhal. Főként állóvizekben, lassú folyóvizekben található meg. 

A furcsa kurta baing

A világon az egyik legelterjedtebb édesvízi halfaj, de Európában ritkának számít. Mivel nagymennyiségű szúnyoglárvát pusztít el, szívesen látott lakója a kerti tavaknak. Ikrája gyakran rátapad a vízi madarak lábára, azok átviszik más vizekbe, ahol aztán az ivadékok anyátlanul nőnek fel.

A nőstény mindig valamivel nagyobb, mint a hím, de átlagosan 6-9 cm-es testhosszával így is kicsinek számít. Teste erősen nyújtott orsó alakú, oldalról enyhén lapított. Oldalán hosszanti kékes csík húzódik. A háta barnás-zöld, hasa fehér, az uszonyai ezüstös színűek. Testéhez képest nagy szeme van.

Az apró termetű rajhal a kisebb álló vagy lassú folyású vizeket részesíti előnybe. Szívesen tartózkodik a part közelében, a sűrű növények között, a sekély vízben.

Tápláléka elsősorban a szúnyogokból áll. Az időjárás viszontagságait jól tűri, április és július között ívik, akár 100-150 ikrák rak, melyeket a hím őriz, egyévesen ivarérettek.

A kurta baing népszerű hal a kerti tavakban. A víznek oxigén-dúsnak és tisztának kell lennie. A tóban lévő növényaljzat ideális életteret biztosít számára. A békés természetű, csapatban élő rajhalat legalább tízes csoportokban tartsuk a kerti tóban. 

Kapcsolódó cikk: A szép menyét
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!