szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A gránátalma újjászületése

Sulyok Józsefné, 2012. jún. 05.


A gránátalma Közel-Kelet egyik legnépszerűbb gyümölcse. Sajnos nálunk csak ritkán kapható, pedig könnyen szállítható, nem romlandó gyümölcs. Érdekessége, hogy héja teljesen ehetetlen, ugyanakkor lédús magjai különleges szépséggel és aramával bírnak.

A gránátalma újjászületése

A nehézkes hámozás helyett úgy is fogyasztható, hogy a gyümölcsöt még a héjában alaposan megütögetjük, meggyúrjuk, ezáltal belül összetörnek a magok, majd egy nyílást vágunk, melyen kifolyik az értékes gránátalma lé.

 

A gyümölcs Közép-Ázsiából, talán Perzsiából származik, de honosnak tekinthető Észak- Indiában és a Himalája vidékén is. Nevét a latin granum, azaz szemcse szóból kapta. Történelmi bizonyítékok alapján a gránátalmát mintegy 5000 éve termeszti az ember. Valószínűleg először valahol Törökország és Irán területén kezdték el művelni. Az első archeológiai bizonyíték i. e. 3000-ből, Jerikó városból származik, ahol már biztosan termesztették a növényt. Jerikóból aztán hamar eljutott Egyiptomba és Mezopotámiába is. A Biblia is nagyon sokszor és sokféleképpen említi a gránátalmát.

 

A gránátalma nagyon sok kultúrában az egészség, a termékenység és az újjászületés szimbóluma lett. Tutanhamon fáraó sírjában pl. találtak gránátalmát, ami valószínűleg a hiedelem alapján a fáraó túlvilágra való utazását volt hivatott megkönnyíteni. De használták díszítésre vagy festéknek is. A gyümölcsöt karavánutakon hordták szét a világban. A Kr.u. 1. századra már egész Indiában és Iránban is termesztették.

 

A gyümölcs képét megtalálták Pompei mozaikjain is, ahol valószínűleg vizelethajtóként használták. Az 1400-as évekre pedig már Indonéziába is eljutott. Az 1800-as évekre Amerikában is ismerték és termesztették. Jelenleg a legjelentősebb gránátalma termelő országok Közel-Keleten és Észak-Afrikában találhatók. Ez a különleges gyümölcs évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget, és nagy jelentőséget tulajdonítanak neki.

 

Nincs ez másképp a tudományos vizsgálatokkal sem, amelyekben számos gyógyhatást sikerült kimutatni a gránátalma fogyasztásával kapcsolatban. Különösen a héjából és a magjából nyert kivonatok elősegítik a sebgyógyulást, illetve gyógyítják a szájüregben kialakult gombafertőzéseket. A szervezetet károsító szabad gyökök ellen az antioxidáns anyagok nyújtanak védelmet, melyeket nagy mennyiségben találhatunk meg a gyümölcsökben. Kimutatták, hogy a benne található hatóanyagok rendkívül erős szabad gyökfogó hatással rendelkezik. Bizonyították, hogy a gyümölcs rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet.

 

A gránátalma többféle ráktípus esetén is hatásosnak bizonyult. A gyümölcs magjából kinyert olaj eredményesnek bizonyult vastagbélrák ellen. A gyümölcs leve, és a héjából nyert kivonata gátolja a leukémiás sejtek növekedését és szaporodását.


A magolaj és a gyümölcs úgy is képes megakadályozni egyes daganat típusok növekedését, hogy meggátolja a tumor gyarapodásához szükséges érhálózat kialakulását. A gyümölcsben található flavonoidok képesek olyan vegyületek keletkezését fokozni, amelyek meggátolják a vérrögök képződését. A gyümölcs leve jelentős vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik.

 

A népgyógyászatban a gránátalmát a külföldi tapasztalatok alapján bélférgességre, aranyérre, vérképzőként, alacsony vérnyomásra, hasmenés ellen, gyomorsav hiányában, valamint gyulladáscsökkentőként alkalmazzák.

 

Kapcsolódó cikk:

Eper a balkonon

Olajozott működés 

Gránátalma, Héra gyümölcse

Vitamingaléria Videóval
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia