szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A gyep és a kert szólít, ne késlekedj!

Sulyok Józsefné, 2014. márc. 28.


Ha ragyogó zöldben és virágözönben pompázó kertet szeretnénk, akkor a most időszerű teendőket nem érdemes halogatni. De nincs minden veszve, mert van olyan feladat, ami most is bepótolható, ha ősszel esetleg kimaradt.

A gyep és a kert szólít, ne késlekedj!

Ha ősszel elmulasztotta, akkor most, a rügyek fejlődésének indulása előtt, még ültethet díszfákat, cserjéket. Végezze el a szükséges metszéseket és a trágyázást.

Langyos, csapadékos időben vethet fűmagot, a még ősszel felásott, simára döngölt földbe. Ahol az ősszel vetett fű kipusztult, vesse újra a foltokat. Hátrafelé haladva, maga előtt szórja a fűmagot, gereblyével veregesse a földbe, majd a lábára erősített deszkalappal tapossa le, és egészen a kelésig csak finoman permetezve öntözze. Április közepétől a gyepet már nyírni kell.

A szobanövényeket, szobafákat, levéldísznövényeket zuhanyozza le. A télen megcsúnyultakat metssze vissza, hogy tömör lombkoronájuk fejlődjön, és kezdje el a tápoldatozásukat. Ha kinőtték a cserepüket, ültesse át őket egy mérettel nagyobb cserépbe, igényüknek megfelelő, fertőtlenített földbe.

Vágja le a pusztuló gyökereket az ép részig, szórja be faszénporral (orvosi széntablettával). Készítsen kavicsos-homokos vízelvezető réteget a beáztatott agyagcserép aljára, és öntsön rá annyi földet, hogy a növény korábbi magasságába kerüljön. Állítsa rá a tövet, töltse ki a rést földdel, és öntözze meg. Begyökeresedésig mérsékelten öntözze.

A balkonládákból távolítsa el a tavalyi földet, majd mossa ki azokat, és töltse meg friss táptalajjal. Az egynyáriak betelepítéséig ültessen előnevelt hagymákat vagy primulát, százszorszépet, árvácskát. Vesse el szaporító-ládába a hosszabb tenyészidejű egynyáriak magját, hogy a palánták fedett helyen kellően megerősödhessenek. Ellenőrizze az átteleltetett muskátlikat, távolítsa el az száraz, fertőzött részeket. Március második felétől állítsa őket egyre melegebb helyre, és időnként levegőztesse a növényeket.

Kertgondozás

A kertszezon elején alakítson ki olyan találkozási határvonalakat a pázsit és az ágyások, illetve a kerti burkolatok között, amelyek fűnyíráskor megkönnyítik majd a dolgát. A fű motoros géppel hamar lenyírható, de ezután kezdődik a munka nemszeretem része. A fűnyíróval nem lehet kellően hozzá férkőzni a falakhoz vagy a szegélyekhez, ott maradnak a hosszú fűszálak, amit sokan kézi ollóval vágnak le.

Ez fárasztó művelet, és azon a részen egyenetlen lesz a fű. Éppen ezért használjunk elektromos szegélynyírót. Ám a készülék használata fokozott figyelmet igényel, mert munka közben könnyen elvághatja a kábelt. A nagyobb teljesítményű benzinmotoros változattal gyorsabban haladunk, de ez felsértheti a gyep szomszédságában álló fák, cserjék kérgét.
Könnyebb dolga lesz, ha vízszintes szegély épít. Erre a fűnyíró kerekei akadálytalanul rávezethetők, és a gép a szegélyhez legközelebb eső fűszálakat is lekaszálja majd.

Fontos, hogy gyepben elszórtan ültetett cserjés és fák törzse körül szabadon kell hagyni a földet, különben ezeken a helyeken is problémánk lesz a nyírással.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!