szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A gyepszőnyeg lerakása

Nagy Mihály, 2009. okt. 07.


Az első gyepszőnyeget kb.10 éve raktam le, ma már túl vagyok a 2000 m2-en. Ez ugyan nem túl sok, de szeretném megosztani a tapasztalataimat a hobbi kertészkedőkkel.

Mint minden szakmában, én is megfizettem a „tanulópénzt”. Az csak tévhit, hogy lekapálom a területet, elgereblyézem, és máris guríthatom a gyepszőnyeget. Ahhoz, hogy eredményes munkát végezzünk, a következőket kell tenni.

Első lépés: a gyommentesítés, ez történhet vegyszeres gyomirtással vagy kapálással. Amennyiben tarackos a területünk a vegyszeres gyomirtást javaslom elvégezni.

Második lépés: a talajfertőtlenítés. A vegyszert dolgozzuk be a földbe, de ügyeljünk arra, hogy a rotációskapa csoroszlyát úgy állítsuk be, hogy csak a talajfelszínt mozgassa meg, mert ellenkező esetben sok gondunk lesz a tömörítéssel. Olyan kertben ahol nem barnahomok a talaj, feltétlenül dolgozzunk be 0-4 frakciójú sódert a földbe. A sóder lazítja a talajszerkezetet, így a gyepszőnyeg gyorsan le fog gyökeresedni. Érdemes vakond hálót lerakni, sok kellemetlenségtől megóvjuk magunkat. A hálót 5-8 cm mélységbe rakjuk le, ez ideális mélység, mivel a gyepszellőztető kése nem tudja felszaggatni, és a vakond is a háló alatt mozog.

A következő lépés a talajegyengetés. Először gereblyézzük el a területet, majd deszkával húzzuk el, így nagyon szép egyenletes felületet érünk el. Ezután következhet a gyepszőnyegterítés. Feltétlenül kötésbe kell rakni, szorosan egymás mellé. Amikor végeztünk a művelettel, hengereljük le, és öntözzük be az új füvünket.

A tapasztalatom az, hogy a frissen lerakott gyepszőnyegből gombák nőnek ki. Nem kell megijedni, gombaölő permetszerrel hatásosan el lehet távolítani. Az első nyírást a lerakás után 2-3 héttel végezzük el, ekkor már 8-10 cm-es-re nő a füvünk, három hét múlva nitrogén dús műtrágyával szórjuk meg a területet.

Kertbaráti üdvözlettel: Nagy Mihály
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia