szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A gyökérzöldségek ellenségei

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 23.


Nem meglepő, hogy miért rakja a sárgarépalégy nősténye a tojásait a gyökérzöldségek gyökérnyaki részére.

A gyökérzöldségek ellenségei

A nyüvek a répába fúrják magukat és ott barnás járatokat vájnak. A védekezésre egyszerű a megoldás. A sárgarépát sűrű hálóval vagy fátyolfóliával fedjük le. A védőhálót lazán rakjuk a növény fölé vagy építsünk ketrecet rövid karókra. A takarót ássuk a földbe, hogy a májustól rajzó nőstények ne találjanak bejáratot.

Fonálférgek több fajtája okozza a növény idő előtti pusztulását, és az apró gumóképződést. Csak ellenálló fajtákat termesszünk.

A burgonyavész olyan gombabetegség, amely különösen meleg, párás időben okoz barna foltokat a leveleken. Ezek terjednek, a levelek megfeketednek, végül elrothadnak.

Gumóvarasodás a burgonya felületén varas foltokat okoz. Megelőzésként dolgozzunk a talajba istállótrágyát, száraz időben locsoljunk és ellenálló fajtákat termesszünk.

Gumórothadások, a száraz és a nedves vagy bűzös rothadások kórokozói különfélék, de valamennyi a raktárban okoz rothadást. Főként a nedves és a sérült gumókat károsítják.

Szártő-rothadás esetén a baktérium által fertőzött burgonya szára alul feketedni kezd és elhal. A már kifejlődött gumókra is átterjedhet a betegség. A fertőzés a beteg burgonyától indul, ezért a vetőburgonyával legyünk körültekintőek. Az elfertőzött töveket mindenképpen szedjük ki.

A vasfoltosságnál a burgonya héján vörösesbarna elváltozások figyelhetők meg. Ha felvágjuk, kör alakú hullámvonalszerű rajzolat látszik.

Lágyrothadás, ez a baktériumos eredetű betegség a vaj és a karórépán puha, rothadó foltokat okoz. A rossz vízelvezetés és a vetésforgó hiánya elősegíti a terjedést. Ha nehéz talajon szeretnénk a fenti növényeket termeszteni, készítsünk magasított ágyást.

Pasztinák-rothadás esetén a gyökérnyakon vörösesbarna foltok jelennek meg, amelyek gyakran a gyökér belsejébe hatolnak és rothadást okoznak. 

Kapcsolódó cikk: 13 tipp örömkertészeknek
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia