szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A gyors, és egyszerű munkához ideális konyha kell!

Scheftsik Tamás, 2013. máj. 07.


Aki eddig azt gondolta, hogy egy konyhát megtervezni nem olyan nehéz feladat, az most meg fog lepődni. Nem elég ugyanis kiválasztani a bútorokat, a főzőlapot és a hűtőt, majd azt mondani, hogy akkor ide kérem. Ahhoz, hogy a konyhában optimalizálni tudjuk a mozgásunkat, és ezzel együtt természetesen a munkánkat is, kell, hogy jól átgondoltan helyezzük el az egyes részleteket.

A gyors, és egyszerű munkához ideális konyha kell!

Munkaterületek

 

Amikor kiválasztjuk a bekerülő részleteket, és elkezdünk pakolni, akkor álljunk meg egy pillanatra. Nem mindegy ugyanis, hogy mit hova teszünk. Persze nem arról van szó, hogy esztétikailag hogyan rendezzük el a konyhát. Nem szabad elfelejteni, hogy mi mindenekelőtt használni szeretnénk ezt a helyiséget, nem pedig múzeumi résznek berendezni, ami ugyan jól mutat, de nem praktikus.

 

Ahhoz, hogy a saját életünket egy kicsit meg tudjuk könnyíteni, érdemes a szerint rendszerezni a konyhában, hogy milyen munkaterületekre is lesz szükségünk. Ha alaposan végiggondoljuk, akkor ezek a következőek: készítés, tárolás, tisztítás és előmunkálatok. Ez emberi nyelven: tűzhely, hűtő, mosogató és a munkapult. Ezekkel a részekkel mindenképpen számolni kell, és lehetőleg egyazon helyiségben kell őket elhelyezni, persze ha erre lehetőséget ad a tér.

 

Munkaháromszög

 

Azt is mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy ezek a munkafázisok egy tökéletes világban egymást követnék, úgymint: előveszem, megfőzöm, elmosom. De mint tudjuk, ez a gyakorlatban inkább így néz ki, előveszem, főzni kezdem, még valamit előveszek, másikat is felrakom főni, nincs elég kanál, ezért elmosok, közben főzöm, majd még valamit előveszek, stb.

 

Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy ezek a területek mennyire távol helyezkednek el egymástól. Ha ugyanis nagyon közel tesszük őket, az nincs jó hatással a hűtő fogyasztására, és a helyünk is nagyon kevés lesz ahhoz, hogy mozogjunk. Ha pedig nagyon távol tesszük őket, akkor kész sporttevékenység, amíg a fent említett főzési procedúrát lejátsszuk. Optimálisan egy háromszöget érdemes képezni ezekből a területekből, ahol könnyen tudunk dolgozni, és elég tér áll rendelkezésünkre a mozgáshoz.

 

Világszép.hu - Járjuk be a világot együtt!

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!


Tarts velünk a Világszép.hu Facebook oldalára!

 

Legfrissebb poszt: A sötét Párizs - Erre nem lehet felkészülni!
 

Lehetőségek

 

Ezt a háromszöget egyetlen esetben nem tudjuk létrehozni, ha a konyhánk egysoros, vagyis csak egyetlen fal áll rendelkezésünkre. Ebben az esetben a munkaháromszög is egy síkba esik, tehát nem nagyon tudunk mellényúlni. Akkor praktikus ez a kialakítás, amikor hellyel nem nagyon vagyunk eleresztve. Kedvelt kialakítás a L alak, ahol már értelemszerűen könnyedén kialakítható a háromszög. Ez az elrendezés a sarkokat is nagyon jól kihasználja, persze ehhez olyan bútorokat kell beszerezni, amik ezt lehetővé teszik. Akkor érdemes e mellet dönteni, ha szeretnénk a konyha és az étkező közötti határokat elmosni.

 

Az L alakban ugyanis egy kisebb asztal is elfér, amin a családi étkezéseket tökéletesen lehet prezentálni. A nagyobb terekhez ideális az U alak. Ebben kialakítani a háromszöget kifejezetten egyszerű, hiszen rengeteg lehetőségünk adódik rá. ez az elrendezés azonban kirekeszti az étkezőt, igaz, cserébe akkora munkaterülettel ajándékoz meg minket, mint egy kisebb garzonlakás. A szakemberek körében a leginkább kedvelt elrendezés a kétsoros megoldás, ami tulajdonképpen az U alak, csak oldalsó rész nélkül. A kisebb tereken is ki lehet alakítani, és akkor sem okoz gondot a felépítése, ha egyterű a lakásunk. A munka kényelmes benne, és extra megoldásokat sem igényel.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia