szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A gyümölcsfacsemete sikeres ültetésének feltételei

Szépzöld, 2017. szept. 23.


A talajfertőtlenítés fontossága a kertészeti kultúrákban

Amint befejeződik a kertekben termelt növények betakarítása, körültekintően fel kell készülni a következő évben termelni szánt növények sikeres termelésére. Az egyik ilyen feladat a hatékony talajfertőtlenítés időbeni elvégzése.

A gyümölcsfacsemete sikeres ültetésének feltételei

A kertészeti növények betakarítását követően rövid időn belül a szár és levélmaradványokat a földről le kell takarítani, meg kell semmisíteni, vagy komposztálni szükséges. Legfontosabb a talajélet beindítása, mely történhet kiskertekben kapálással, rotációs kapával. A vegetáció ideje alatt a burgonya, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, zeller, cékla, torma, káposztaféléket a cserebogárlárva (pajor), pattanóbogár-lárva (drótféreg), bagolylepke-lárva (mocskospajor), káposztalégy, sárgarépalégy lárvája károsíthatja.

A károsítás mértékétől függően a termék emberi fogyasztásra alkalmatlanná válik. Jelentős károkat okozhat egész évben a lótetű is. A hideg idő közeledtével a talajlakó kártevők és lárváik a hideg elől mélyebbre, akár 60-80 cm mélyre is lehúzódnak, ott vészelik át a hideg időszakot, egyben jelzik a várható tél keménységét is. Minél lejjebb mennek, annál nagyobb a valószínűsége a hosszan tartó, hideg télnek. Ezért nagyon időszerű a hideg beállta előtt, amíg a kártevők a talajművelési mélységében vannak, a talajfertőtlenítő szereket kijuttatni. Kiváló készítmény Belem 0,8 MG, mely taglózó hatású és kíméletes a talajban élő hasznos szervezetekkel pl.: földigilisztával szemben. A szer III. kategóriába tartozik, így beszerzése kistermelők részére nem korlátozott.

A mikrobiológiai készítmények közül Artis (10 liter vízhez 10 dkg) , olyan gombaspórákat és szaporító képleteket tartalmaz, amely a fonálféreg, drótféreg, pajor, tripszlárva és számos talajban élő és ott károsító rovar esetében a kezelést követően rövid időn belül megszünteti a szaporodásukat, károsításukat. A talaj felszínére kell kipermetezni és sekélyen bedolgozni. Az Artis használat előtt figyelmesen kell elolvasni a tárolásra és a használatra vonatkozó előírásokat. A Bora WP ősszel is kijuttatható ültetvényekben, szántóföldi, kertészeti kultúrákban gátolja a talajban élő rovarlárvák fejlődését, szaporodását. A talaj felszínére 1%-os töménységű szuszpenzióban kell kipermetezni, majd sekélyen bedolgozni. Az alapos beöntözés nem maradhat el. A használat előtt az útmutató leírásait pontosan szükséges betartani.

A gyümölcsfacsemete sikeres ültetésének feltételei:

Az ültetőgödör legalább 80X80 cm széles, a mélysége min. 80 cm legyen. A felső földréteget kb. 40 cm mélységig az egyik oldalra, az az alatt lévő földet kb. 40 cm másik oldalra kell elhelyezni. Az elkészült ültetőgödröt legalább 8-10 napig süsse a nap, járja levegő. Az ültetőgödörbe fél kg-nyi klórmentes, magas foszfor és kálium tartalmú komplex műtrágyát (cropcare 3) földdel alaposan összekeverve célszerű elhelyezni. A közel két hét elteltével az ültetőgödörbe vissza kell rakni a földet úgy, hogy ami felül volt az kerüljön alulra és ami alul volt kerüljön felülre. Az ülepedés meggyorsítása céljából az öntözővízhez ajánlatos Trifender (10 liter vízhez 8-10 dkg) mikrobiológiai készítményt adagolni a káros gombák (fehérpenész, stb.) szaporodásának megakadályozására. A kellően megülepedett ültetőgödörbe úgy helyezzük el a facsemetét, hogy ha a föld a későbbiekben is ülepszik a facsemete, akkor se kerüljön mélyebbre, mint amikor a faiskolában volt. A cserjék, facsemeték ültetésekor DCM Aquaperla alkalmazása elősegíti a folyamatos vízellátást, a gyökérképződést, a biztos eredést. Az ültetéssel egyidejűleg gondoskodni kell a bőséges vízellátásról, a facsemete gyökérzetének beiszapolásáról. Az öntöző vízben feltétlen legyen Yeald Plus folyékony műtrágya ( 10 liter vízhez 15 ml) , amely elősegíti a gyökérképződést.

A mikrobiológiai készítmények alkalmazásakor nagyon nagy körültekintéssel kell eljárni a használati útmutatót figyelmesen el kell olvasni!

A kerti munkák végeztével figyeljék a lakókörnyezetükben tevékenykedő kertbarátok szakmai programját, mert ott további hasznos információkkal gazdagodhatnak.

Cikket írta: Saska Imre

Kapcsolódó cikk: A már leszüretelt gyümölcsfák védelmének fontossága
Hozzászólások (2)

Szilákné Balajti Katalin
2018. márc. 14. (1 728 napja)
Az idén is szívesen olvasnám Saska Gazda írásait, hiszen a tavalyi szezonban is sok kérdésemre választ/ötletet/megoldást kaptam. Az idei évkezdet az időjárás szempontjából nem tűnik szokványosnak, hobbi kertészként szívesen látnék "jelen idejű" írásokat az aktuális teendőkről.
Szilákné Balajti Katalin
2017. szept. 26. (1 897 napja)
Ismét olyan téma, amely minden kertészkedőt érint/érdekel. A kiskertekben az utóbbi időben egyre több kártevő van jelen, az ezek elleni "küzdelemhez" kapott tanácsokat, ötleteket mindenképpen ki fogom próbálni.


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia