szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A hajóépítők kedvence

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 23.


Az erdeifenyő egyenes hengeres törzsű fa és akár 49-50 m magasra is megnőhet. 

A hajóépítők kedvence

Magasan kialakuló koronája erősen ellaposodó, végül ernyőszerű. Karógyökere mélyen lehatol, számos oldalgyökere fejlődik, törzsátmérője 1 m is lehet. A szürkés-sárga vagy  rozsdavörös kéreg idősebb korban vastag, kívül szürkésbarna, belül vörösesbarna héjkéreggé módosul. Körülbelül 80 éves korban éri el a 20-25 m magasságot. Kedvező körülmények között 600 évig is elél.

A fa erősen fényigényes, máskülönben igénytelen. A sztyeppek hatására a meleg, száraz nyarat éppúgy elviseli, mint a szibériai téli fagyokat. A dombvidéki övtől az alhavasiba is áthúzódik. Túlnyomóan a száraz, köves és homokos termőhelyeken, lápokon, kavicsos és meszes talajokon, akár tápanyagban szegény kavicshordalékon is megél. A vörösfenyő mellett az erdeifenyő a legmagasabb gyantatartalmú őshonos fafajta. A fának széles, rózsás-fehér szijácsa van, a gesztje rózsaszínes barna, erősen sötétedő, gyorsan szárad. A jól szárított geszt alig vetemedik, igen tartós, a szabadban is ellenállóképes, könnyen megmunkálható, könnyen hasítható.

Az asztalosipar szívesen alkalmazza ezt a fát, ablakkeretet, padlót, ajtót készítenek belőle. Vízi építkezéseken, hídépítéskor, hajó és vagongyártásban meg a papíriparban is jelentős a felhasználása.

A törpehajtásokon párosával kifejlődő tűk élettartama fajta szerint 2-7 év. Az első virágok 30-70 év között fejlődik ki. A termős tobozvirágzatok a fiatal hajtások csúcsán alakulnak ki, a következő évben tovább fejlődnek. Tojásdad alakúak, melyek a hajtásokon csoportosan vagy magányosan találhatók. A virágzás után az éretlen toboz még jól láthatóan kocsányos, zöld színű, kampósan visszahajló, csak a második év őszére érik be. A harmadik évben, március-április között a kúp alakú, csüngő, érett tobozok pikkelyei közül kiszabadulnak a tojásdad alakú magvak. Zsíros olajat nyernek ki belőlük, amelyet a firniszkészítéshez használnak fel.

A porzós virágok a törpehajtások helyén alakulnak ki, az évi hajtások alsó pikkelylevelei közül. A gyantás fából száraz lepárlással kátrányt nyernek, amit a hajóépítők tömítőanyagnak használnak, vagy facölöpöket tartósítanak vele. Magas gyantatartalmának köszönhető, hogy forgácsából már a középkorban fáklyát készítettek. 

Kapcsolódó cikk: Mire jók ezek a különleges levek?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!