szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A háló kialakítása

Scheftsik Tamás, 2012. márc. 27.


A hálószoba kialakítása egy nagyon fontos mozzanat a lakásunk berendezésénél. Ez az a hely, ahol mindennapi fáradalmainkat kipihenhetjük, ahol a stressz végre lekerülhet rólunk. Sajnos azonban nem mindig sikerül úgy kialakítani a helyiséget, hogy az elősegítse a pihenésünket, és az éjszakai feltöltődésünket. Nem minden bútornak vagy kiegészítőnek kell helyet biztosítani a szobában, mert sok esetben nem hogy javítunk a helyzeten, hanem ronthatunk is rajta.

A háló kialakítása

Ágy

Nem véletlen, hogy ezzel a bútorral kezdjük a felsorolást, mivel ez a hálószoba legfontosabb darabja. A kialakítása és az anyaga tulajdonképpen mindegy, a lényeg az, hogy legyen. Sokan esnek abba a hibába, hogy sajnálnak nagyobb összeget kiadni egy igazi ágyért, és megelégszenek azzal, hogy a földön, összetolva két matracot, alszanak. Ilyenkor mindig azzal vigasztalja magát az ember, hogy ez csak átmeneti, nem tart sokáig, vagy éppen hogy most gyűjtök arra az ágyra, amit kinéztem. A legtöbb esetben azonban ez az állapot hónapokig is húzódik, és ezen időszak alatt elbúcsúzhatunk a pihentető alvástól. Mivel a helyzet „átmeneti”, ezért nem is helyezzük magunkat kényelembe rendesen, hiszen nem egy végleges megoldásról van szó. Amíg azonban ezt nem rendezzük, addig egyre fáradtabban kezdünk neki az előttünk álló napoknak, és rövid időn belül ez a hangulatunkon és a teljesítményünkön is meglátszik.

 

Bútorok

A hálószobában nem szabad zsúfolt hatást teremteni. Ha nagyon nem megy másképp, inkább mondjunk le egy-két bútordarabról, minthogy labirintusban érezzük magunkat, ahol a közlekedés csak lapjával lehetséges. A telepakolt szobában nem érezzük magunkat komfortosan, hiába a kényelmes ágy, fotel, szófa, puff, és a többi, bútorhalmaz. Ha megtartjuk a háló szellősségét, akkor az álmunk is pihentetőbb lesz.

 

Szellőzés

Bizony, ez egy nagyon fontos kérdés. Nem az a lényeg, hogy orkán erejű kereszthuzatot tudjunk létrehozni, de arra mindéképpen szükség van, hogy kellő mennyiségű friss levegő jusson be a szobába. Ha ez nem teljesül, azon túl, hogy áporodott szag lesz, az elhasznált levegőtől fejfájásunk, nyugtalan álmunk lehet, és hiába pihenünk akár 10 órát, fáradtabban ébredünk, mint ahogy az ágyba dőltünk.

 

Tévé

Sok ember hálószobájának elengedhetetlen kelléke a tévé. Alapvetően jó ötletnek tűnik, hiszen az ágyban, összebújva nézhetjük meg az esti filmet. A valóságban azonban egy-két héten belül kiderül, hogy a pár egyik fele tovább szeretne tévézni, mint a másik. Ezzel azt éri el, hogy amíg ő a műsort nézi, a párja nyugtalanul forgolódik a felszínes álom határán. Akkor nem is olyan nagy a gond, ha csak fél-egy óráról van szó, utána a fény és hangdömping közvetítőjét elnémítjuk. Sok esetben azonban előszeretettel használjuk a televízió „elalvás” gombját, mellyel időzíthetjük, hogy mikor kapcsoljon ki a készülék. Mivel nem bízunk a gyors elalvásban, ezért rendszerint jóval hosszabb ideig zajong a szerkezet, mint az indokolt lenne, tönkretéve ezzel az álmunkat. Ráadásul köztudott, hogy a hálószobai tévé csökkenti a szexuális aktivitást az ágyban, és az általa keltett elektroszmog sem elhanyagolható tényező.

 

Fény

Sajnos előfordul, hogy egy utcai lámpa, vagy a szomszéd világítása a kelleténél több fényt juttat a hálónkba. Semmi gond, nyugodtan használjuk a sötétítőt, vagy a reluxát. Ha szeretünk a napfény kellemes melegére ébredni, akkor ne bontsuk ki a függönyt, csak annyira, hogy a párnán pihenő fejünket árnyékolja le. Szerencsére a mesterséges fényforrások nem mozognak, míg ugyanez nem mondható el a természetesekről!
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!