szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A háló lilában

Sulyok Timea, 2008. jún. 19.


A lila színt sokféle jelzővel illeték már: királyi, sejtelmes, romantikus, elegáns…Van benne valami különleges és egyedi. Ha erre a színre gondolunk, szívesen társítjuk valamilyen nemes anyaggal, mint például a selyem, a brokát s a bársony.

A háló lilában

 

A lila szín színtani értelemben a vörös és a kék elegyéből származik. Éppen ez a kettősség okozza rejtélyességét. Hiszen benne a van a vörös izzása, dinamizmusa és a kék távolságtartó józansága egyaránt.

 

A lila szín jellemzője, hogy hideg és meleg színekkel átitatott közegben egyaránt magára vonja a figyelmet és meghatározóvá válik.

Mondják, hogy feminim szín, de én ezzel vitatkoznék, hiszen mindkét nem számára sejtelmességet sugároz és ez teszi olyan érdekessé mindenki számára.

 

Véleményem szerint a kettős jegy (föld és ég, yin és yang, tűz és víz…) együttes jelenléte figyelhető meg e szín láttán - ahol a nemeknek már nincs jelentősége - így a nők és a férfiak számára egyaránt ideális lehet alkalmazása. Például a nőies virágminták elhagyásával egy férfi számára is megfelelő lehet.

 

Könnyű elképzelni ezt az árnyalatot a hálószobában is – a képek is ezt támasztják alá – hiszen finomsága, előkelősége jótékonyan hat a helyiség hangulatára.


A lila árnyalat jellegéből adódóan nem alkalmas arra, hogy szürke kisegérként a tömegbe olvadjunk általa. Elsősorban azok választják e színt, akik változatos, inspiráló közegben szeretnének élni.

 

Használjuk bátran hálószobánkban a világosabb levendula árnyalattól a kékesen pompázó lilán át a bíbor lila csillogásáig. A régi bölcsek szerint – s miért ne hinnénk nekik – jó hatással van a párkapcsolatra is.

 

 

 

 

 
Hozzászólások (4)

Sulyok Timea
2009. márc. 01. (4 871 napja)

Kedves Orsi,

A Supralux Color Collection színskálájában találtam egy színt, amely a képen lévő árnyalat hasonmása. Száma: X7.07.64.

Ha pedig ezt merésznek érezné, van egy másik lehetőség is: X8.07.73

Üdvözlettel,

Sulyok Timea

 

Orsi
2009. febr. 28. (4 872 napja)

Kedves Sulyok Tímea!

Hamarosan szeretném kifesteni a szobámat. Hosszú órák óta böngészem az internetet, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb szín ehhez. Meg is találtam, nagy örömömre, ezen az oldalon. Viszont sajnos nem találtam meg hozzá a kellő információt, miszerint hogy honnan tudom beszerezni, mi a pontos neve, cikk száma. Ebben kérném a segítségét. A szín amiről szó volna, az utolsó elötti képen található (bal oldali).

Segítségét előre is köszönöm

Orsi

Sulyok Timea
2009. febr. 15. (4 885 napja)

Kedves Zsuzsi,

Javaslom, hogy próbálja meg a lila szín használatát, melyre ön is rendkívül jól ráérzett.

A lila előnye, hogy sejtelmes, de ugyanakkor igazi "kuckós" légkör kialakítására is alkalmas. S nem az a szín, amit könnyedén megununk. A hideg és a meleg színek határmezsgyéjén van, így univerzális is.

Ha a cikkben lévő színeket erősnek érezné, akkor az itt látható képen lévő lila árnyalatot javasolnám, s ez esetben a padló színét sem kellene megváltoztatni, mert ez a lila elég világos árnyalat ahhoz, hogy a sötétebb barna színt is "elbírja".

S szükséges lenne néhány olyan kiegészítő beszerzése, ami megtöltené a szobát élettel. Nagyon jól mutatana a lila hálóban a szatén csillogása egy párnán, ágyneműn vagy egy-egy szép virágmotívum.

A lila mellett kísérőszínként nagyon szép lenne a bézs, akár egy kis szőnyeg vagy egy szék szöveteként.

Remélem tudtam segíteni.

Üdvözlettel,

Sulyok Timea

 

zsuzsi
2009. febr. 14. (4 886 napja)
Kedves Sulyok Timea!    Nagyon tetszenek a bemutatott szines hálószobák sok kisebb ötletet meritettem ezekből. Mégis tanácstalan vagyok szobám szinével kapcsolatban, még nem találtam meg a megfelelőt.  Volt már fehér, vajszinü  jelenleg napsárga de nem a legerősebb. A szobám északra néző és gondoltam a sárga javit  a hangulatán  de nem vált be. A barna padlót   is szándékozom világosra festeni.  Mit tanácsol milyen szinekkel próbálkozzam? köszönettel


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia