szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A hálószoba nyugalma?!

Scheftsik Tamás, 2013. jan. 15.


Az otthonunk minden egyes szobájának megvan a maga funkciója, a hozzárendelt érzések és hangulatok. Ha innen szemléljük, akkor a hálószoba a pihenés és a relaxálás színtere, éppen ezért a berendezésnek is ezt kell hangsúlyoznia.

 

A hálószoba nyugalma?!

Nem is hinnénk, de egy szoba kialakítása, és az abba bezsúfolt bútorok komoly hatással lehetnek a mindennapjainkra. Ez azt jelenti, hogy ha nem megfelelően alakítjuk ki például a hálót, akkor egész egyszerűen nem tudjuk magunkat olyan jól kialudni. Ez pedig rányomja a bélyegét a hétköznapokra is, a főnökünkkel való kapcsolatunkra, esetleg a partnerünkhöz való viszonyunkra. Hogy optimálisan rendezzük be az alvóhelyiséget, a legegyszerűbb az lenne, ha most adhatnánk egy mindig működő receptet, de ez sajnos így nem működik. Hiszen az ízlése mindenkinek más, és a szobák alaprajza sem mindig engedi ugyanazokat a lehetőségeket.

 

Mit ne?

 

Ettől eltekintve minden hálóra igaz, hogy vannak olyan berendezési tárgyak, amiket jobb, ha mellőzünk a pihentető alvás érdekében. Elsősorban ez nem más, mint a tévé. Most biztosan sokan kapnak a szívükhöz, hogy de hát az milyen jó, amikor az ágyból, a meleg paplan alól lehet nézni az esti filmet. Ez valóban nagyon jó dolog, de nem tesz éppen jót a pihenésünknek. Abban az esetben nincs is semmi baj, amíg nem megy elalvásig a készülék. Ám a legtöbb esetben beállítunk egy elalváskapcsolót, majd beleájulunk a soron következő agyatlan képsorba. Ez először lehet, hogy csábító, ám pihentetőnek egyáltalán nem lehet nevezni. A folyamatos hang és fény ugyanis nagyon zavaró az agynak, hiszen éppen rendszerezni és válogatni szeretne, amihez nyugalom és sötétség kell. Persze hozzá lehet szokni a tévéhez is, a kérdés, hogy akarunk-e

 

A szoba lehetőleg legyen szellős. Persze ez relatív, és helyfüggő, de azért az mindenképpen oldjuk meg, hogy ne legyen lukszerű. Ha ehhez meg kell válni egy szekrénytől, vagy komódtól, akkor vállaljuk be, mert az agyonzsúfolt helyiségben bizony nehezen lehet pihenni. Az ágyak alja jellemzően nyitható, így azt is ki tudjuk használni rakodófelületnek. Ha nem, akkor is lehet kapni kerekeken guruló fiókokat, amivel az alvóhely több funkciót kaphat.

 

Nagyon fontos az is, hogy ne essünk át a ló túloldalára, vagyis az sem éppen pihentető, ha a hálószobánk puritán egyszerűségében nem tartalmaz semmi mást, csak az ágyat. A komfortunkat és az otthonosság érzést ne adjuk, de azt tartsuk szem előtt, hogy mi is a szoba funkciója. Semmi értelme a hálóba tenni a számítógépet, hiszen azon nem alszunk. Ha lehet, inkább a nappali helyiségek valamelyikében kapjon helyet.

 

Mit igen?

 

Mint már említettük, fontos az otthonosság. Ha számunkra ez azt jelenti, hogy csak egy sáv marad a szekrény és az ágy között, akkor tegyünk így, de azért nem ez a jellemező. Mindenesetre egy éjjeliszekrény, és egy kislámpa fokozza a komfortérzetünket, tehát mindenképpen jó ötletnek tűnnek. A biztonságérzet is nagyon fontos, ugyanis ezt sokan figyelmen kívül hagyják. Ha attól jobban érezzük magunkat, akkor szereljünk rácsot a földszinti háló ablakára, hogy álmunk nyugodt legyen. A függönyök is szükségesek, hiszen nem szeretnénk, hogy bárki belásson az egyik legintimebb helyiségbe, másrészt a segítségükkel be tudunk annyira sötétíteni, hogy hétvégi maratoni alvások ne okozzanak gondot.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia