szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A hidegtűrő pasztinák

Sulyok Józsefné, 2011. aug. 09.


A pasztinák, vagy van aki peszternáknak ismeri, tenyészidejének kezdetéről kevés adatunk van, mert a régi leírásokban minden megkülönböztetés nélkül együtt szerepel az ugyancsak ernyős virágzású petrezselyemmel és a sárgarépával. Több utalás van azonban arra, hogy már a rómaiak is ismerték és fogyasztották a növény karógyökerét.

A hidegtűrő pasztinák

Kifejezetten hidegtűrő növény, a nálunk ismert és termesztett zöldségfélék közül ez bírja legjobban a téli időszakot. Nedvesebb réteken, szántókon, sőt szikeseken vadon is megtalálható hazánkban. A vadon termő növény gyökere jóval vékonyabb és hosszabb. Levele szórt állású, hasonlít a zelleréhez, de levélhüvelye valamivel vastagabb, mint a zelleré.
Szárat csak a második évben fejleszt. Virágzata összetett ernyő, virágai sárgák. Termése nagyobb, mint a sárgarépái, petrezselyemé.

 

A pasztinák - Pastinaca sativa - leghidegtűrőbb zöldségnövények egyike. Gyökere a szabadban takarás nélkül is áttelel, sőt néhány fokos fagy hatására még a levele sem károsodik. A nagy meleget is jól tűri, a levele száraz forró nyáron is megőrzi szép, zöld színét. Árnyéktűrő növény, tehát fényigénye nem nagy. Gyenge fényben is jól fejlődik. Kevés fény hatására lombja jóval gyengébb lesz és a szedésnél könnyen szakad. Főgyökere, különösen a félvad fajoké 1 méter mélységig is lehatol, ezzel magyarázható a gyökérzöldségekhez képest viszonylag jó szárazságtűrő képessége. Rövidebb gyökerű fajtái gazdaságosan hasznosítják a kevés csapadékot is, tehát öntözést nem igényelnek. Csírázás idején viszont sok vizet kíván. Talajnedvesség híján a mag könnyen elfekszik, és csak a következő évben kel ki.

 

A jó vízgazdálkodású, laza, mély talajokat kedveli. Mély fekvésű, de nem tartósan vízállásos területeken is jól termeszthető. A tápanyagban gazdag, gyengén savanyú humuszos vályogtalajok az optimálisak számára.

 

Az őszi talajmunkákkal dolgozzuk a talajba a szerves műtrágyákat. A vetés ideje februártól április elejéig tarthat. A magok rossz csírázóképessége miatt sűrűn vessük. A vetés és talajtakarás után fontos a tömörítés. A csírázás gyakran vontatott, különösen akkor, ha a talaj felső rétege kiszárad, vagy a magágy nem elég tömött. 4-5 lobleveles korban a petrezselyemhez hasonlóan egyeljük ki, ekkor kapáljuk meg először. A petrezselyemhez hasonlóan késő őszig a talajban hagyható, át is telel.

 

Nagy mennyiségű zöld lombja takarmányozásra, zöldtrágyázásra egyaránt felhasználható. Felszedett gyökerét a petrezselyemhez hasonlóan veremben tároljuk.
Az ápolási munkák és a szedés során levele az érzékenyebb egyének kezén allergiás kiütéseket, hólyagokat okozhat.

 

A déli országokban általánosan elterjedt a szeptember-októberi vetése. Hazánkban a rossz kelése miatt nem vetik olyankor. A lisztharmat mellett a vírusos vörös-levelűség fellépésére számíthatunk, a kártevők közül a levéltetű és a poloskák okozhatnak veszélyt.

 

Régebben jóval többet termesztettek belőle, mint most. Igaz, akkor illóolaj-tartalma miatt gyógynövényként is számoltak vele. Napjainkban már csak, mint főzelék-alapanyagot termesztik. Jó beltartalmi értékei miatt értékesebb, mint a többi gyökérzöldség, különösen a magas fehérje- és ásványisó-tartalma miatt érdemel említést. De a benne található C-vitamin mennyisége sem elhanyagolható.


Gyökerét levesnek, salátának használják, a sárgarépához, hasonlóan. Különösen Franciaországban, Angliában és a Oroszországban terjedt el. Édeskéz mellékíze miatt bab-, húslevesek ízesítésére kiváló.


Tipp! Receptek

 

Sajtos pasztinák

Hozzávalók: 50 dk pasztinák, 1 fej vöröshagyma, 10 dk reszelt sajt, 10 dk mazsola, olaj, citrom, só.

Megtisztítjuk a pasztinákot, és összekeverjük a reszelt sajttal, reszelt vöröshagymával, citrommal, néhány evőkanál olajjal, sóval és mazsolával. Jégbe hűtjük, és előételnek fogyasztjuk. Adhatunk hozzá egy kis tálkában joghurtot is.

 

Pasztinák saláta

Hozzávalók: 50 dk pasztinák, olaj, bor, só, borecet, 2-3 szál újhagyma, egy csokor petrezselyemzöld.

A megtisztított pasztinákot leöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje. Beleöntünk két evőkanál olajat, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük, majd levét elpárologtatjuk. Még melegen megöntözzük kevés borecettel, beleaprítjuk az újhagymát, és ha kihűlt, a hagyma apróra vágott zöldjével és egy csokor petrezselyemzölddel hintjük meg a tetejét. Jégbe hűtve kínáljuk.
 

Kapcsolódó cikk:

Cukkini történet

Patisszon - Csillag születik

Padlizsán krém
Hozzászólások (1)

Szádváry Gyula
2013. nov. 01. (3 203 napja)
A petrezselynet és a sárgarépát ősszel szoktam elvetni. Van amikor nem jön be. Szeretném kipróbálni a pasztinák őszi vetését. Szeretném tudni,hogy van-e valakinek ezzel kepcsolatban tapasztalata.


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia