szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A hortenziával kevert bangita

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 06.


A bangiták régóta kedvencei a kínai kerteknek. A velük gyakran összekevert, de nem rokon hortenziákat, a „nyolc halhatatlan virága” néven ismerik.

A hortenziával kevert bangita

Az északi félteken honos bangiták – Viburnum - 120 faja közül több mint 70 él Kínában. Legkedveltebb közülük az „óriásvirágú bangita”, amelynek nagy, formás, fél-örökzöld bokrait az egész országban gyakran ültetik. Bókoló virágfejei fehér gömbre emlékezettnek. A fénylő zöld bimbók nyíláskor fokozatosan változnak fehérre, és a zöld sok árnyalata csak fokozza a látványt. Ez a fajta kínai labdarózsaként ismert.

Hasonlóan kedvelt a „molyhos bangita”, Kína nagy részén és Japánban honos. Nagy-termetű, formás bokor, levelei ősszel vörösre, bordóra színeződnek. Az előzőnél valamivel kisebb virágzatai hófehérek. Steril változata, felálló fehér virággömbökkel japán labdarózsa néven ismert.

Kínában nagy tiszteletnek örvend a „téli bangita”, amely felálló ágú, lombhullató cserje. Novemberben kezd virágzani, és egész télen át nyílnak a rózsaszín vagy hófehér, édes illatú virágai. Szokatlan virágzási ideje és elragadó illata miatt kedvelik a téli kertekben. Délnyugat-Kínában és a Kelet-Himalájában őshonos.

Dél-Kínában közönségesen ültetett pazar díszcserje a „korallbangita”. Kis fává is megnőhet, de szívesen alkalmazzák örökzöld, nyírott sövényként is. Nagy bőrnemű levelei vannak, melyek télen gyakran gazdagon színeződnek. Apró virágai fehérek, virágfürtökbe tömörülnek, igen erős, kellemes illatúak. Késő nyáron nyílik, fagyérzékeny.

Kapcsolódó cikk: Amit a kínaiak is kaptak
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!