szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A jó hobbikertész 5 titka

Sulyok Józsefné, 2013. jún. 03.


A növények kiválasztásánál fontos szabály, hogy az adott helyünknek megfelelő igényű növényt válasszunk. Lehetőleg egy edénybe, ládába közel azonos igényű növényeket válasszunk. Vásárláskor mindig győződjünk meg arról, hogy teljesen egészségesek, erős hajtásúak, bokrosak legyenek. Lehetőleg ne válasszunk a már jóval a kiültetési idő előtt árusított növényekből.

A jó hobbikertész 5 titka

Árnyékos, északi helyen nem fejlődik szépen a napfénykedvelő növény, tűző napon sínylődnek az árnyékkedvelő növények (pl. begónia, vízifukszia). Szeles helyre ne ültessünk törékeny növényeket (pl. gumós begónia, fukszia). Lehetőleg egy edénybe, ládába közel azonos igényű növényeket válasszunk.


1. Szaporíts!


Mi is szaporíthatunk növényeket magvetéssel, melyhez elengedhetetlen a megbízható helyről beszerzett, jó minőségű mag. A magot kora tavasszal műanyag edényekbe, tálcába vessük, nyirkos, de nem vizes tőzegalapú földkeverékbe. Ezután finoman szitáljuk a tetejére földet és takarjuk le sötét papírral. A megfelelő mikroklíma biztosítása érdekében takarjuk le szaporító-edényünket üveglappal. A szobahőmérsékleten kicsírázott növények akklimatizációjához először távolítsuk el a papírt, és kissé emeljük meg az üveglap egyik sarkát, hogy levegőzhessenek a palánták. Az üveglapot néhány nap múlva el is távolíthatjuk. A magoncokat 2-4 cm-es magasság elérése után tűzdelni kell, ezt már végezhetjük akár végleges cserepükbe is. A lakásban nevelt növényeket edzeni kell kiültetés előtt, először csak néhány órára visszük ki a növényeket, árnyékoló alá, majd növeljük a kint töltött időt, és csökkentjük az árnyékolást.


2. Ültess!


Az általunk nevelt vagy vásárolt cserepes virágokat minél előbb ültessük az állandó helyükre. Fontos, hogy nyirkos földbe kerüljenek, és ugyanolyan mélyre, ahogy előtte a cserépben voltak. Ültetés után alaposan öntözzük be palántáinkat. Ládába, edénybe, dézsába, függőkosárba ültetés során mindig győződjünk meg arról, hogy a felesleges víz el tudjon távozni. Amennyiben virágágyásba ültetjük növényeinket, a munkafolyamat ősszel a virágágy felásásával kezdődik, hogy kora tavaszra a talajunk morzsalékos, jól megművelhető legyen. Amennyiben kétnyári növényeket ültetünk a területre (pl. árvácska), a tavaszi növények kiszedése után kell a virágágyat felásni. Ezután a területet simára gereblyézzük.


3. Mibe ültess?


Erkélyünk, teraszunk növényekkel történő díszítéséhez elengedhetetlenek a tartóedények. Nagyon kedveltek a fa tárolóedények, mind dézsának, mind balkonládának. Ezek jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek. Lehetőleg keményfából készült tartóedény válasszunk, melynek az alján lyuk van, hogy a felesleges víz eltávozhasson. Dézsák esetén is törekedjünk arra, hogy kis talpakra rakjuk, így nem érintkezik közvetlenül a talajjal, és elkerülhetjük az anyag idő előtti korhadását. Természetesen a faedények felületkezesét rendszeresen el kell végezni, olyan anyaggal, mely nem káros a növényekre. Legelterjedtebb és legolcsóbb tartóedények a műanyagból készült edények.

 

Előnyűk, hogy könnyűek, hosszú életűek, nagyon sokféle változatban kaphatók. Jó víz és hőtartó képességük. Ezeknél az edényeknél se feledkezzünk meg a felesleges víz elvezetését szolgáló lyukak fúrásáról. A beton és műkő virágtartókat főleg a közterületek díszítésére használják, hiszen ezek súlyosak, robusztusak és fagyállóak, nem kell téli tárolásukról gondoskodni. Kisebb méretű edényeket akár magánkertekben is felhasználhatunk. A felesleges csapadék felhalmozódásának megelőzősére kavics drénréteget készíthetünk az edény alján. Természetesen nem szükséges vásárolni növénytartót, felhasználhatjuk akár a régi vödrünket, falikutat, talicskát, sőt még a kinőtt bakancsunkat is megtölthetjük élettel, ha virágot ültetünk bele.


4. Ápolj igény szerint!


Növények átültetése előtt mindenekelőtt gondoskodni kell az ültetésükhöz, ápolásukhoz szükséges eszközökről. A nagyobb kerti eszközöket (ásó, kapa, gereblye) a kerti virágágyásokban használjuk. Az erkélyek, teraszok növényeinek gondozására rövidebb nyelű szerszámokra van szükség. Szintén fontos kellék még a víz kijuttatására szolgáló öntözőkanna, valamint az esetleges permetezések miatt a kézi-permetező is.


Az egynyári növények kiültetése általában májusi fagyok elmúltával kezdődnek. Hazánk klimatikus viszonyai szükségessé teszik a kiültetett növények rendszeres öntözését. Szélnek, napnak kitett növényeinket nyáron naponta meg kell öntözni, de a déli teraszokon akár kétszer is. Az öntözést lehetőleg az esti vagy a kora hajnali órákban kell végezni, ilyenkor a párolgás kisebb, és elkerüljük azt a hibát, hogy a tűző napon felhevült növényeket csap-hideg vízzel öntözve tönkretegyük. Ezt a mindennapos feladatot elkerülhetjük azzal, ha automatikus rendszert építünk ki. Csepegtetőcsövek segítségével folyamatos, egyenletes elosztású vízellátásról gondoskodunk. Hogy egynyári virágaink őszig folyamatosan szépek lehessenek, nem elegendő csak öntözni, szükséges a folyamatos tápanyag-utánpótlásról is gondoskodni. Amennyiben nem szeretnénk hetente tápoldatozni növényeinket, alkalmazhatunk lassú lebontású, tartós műtrágyát is, melyek a nedvesség és a hőmérséklet hatására megfelelő mennyiségű és folyamatos tápanyagot biztosítanak növényeinknek.


5. Teleltess!


Végül a nyár és az ősz elmúltával ne feledkezzünk meg dézsás növényeink fagymentes helyen történő átteleltetőséről. Lehetőleg hűvös, világos helyre vigyük őket, akkor már ne tápoldatozzunk, és mérsékelten öntözzünk. Továbbra is figyelnünk kell a kártevők fellépését, és amennyiben szükséges, a növényvédelmet végezzük el. Ha ládáinkba, edényeinkbe télálló növényeket ültetünk, takarjuk be azokat lombbal, fenyőgallyal. Ne feledkezzünk meg az örökzöldek téli vízutánpótlásáról sem.


Kapcsolódó cikk:
Így spórolj a locsolással: kutat a kertbe! 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia