szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A jól termeszthető hagymafélék titka

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 26.


A hagyma mindennapi étkezésünk részét képezi. Ezért fontos, hogy megfelelő minőségben és mennyiségben álljon rendelkezésünkre.

A jól termeszthető hagymafélék titka

Salottahagyma - Mogyoróhagyma

A gyengéd, finom aromájú salotta kisebb, mint a főző vagy a vöröshagyma, de korábban szélesedik. Sarjhagymáiról egyszerűen szaporítható, termeszthető. A zöld leveleket a metélőhagymához hasonlóan használhatjuk.

A lepusztult levelek leszedése után a sarj vagy a dughagymákat 30 cm-es sor és 15 cm-es tőtávolságban ültessük el. A hajtáscsúcs közvetlenül a földfelszín alatt legyen. A hagymákat nem szabad szorosan benyomni a földbe, mert a gyökerek fejlődése során mindenképpen kibújnak a talajból.

Mélyágyba a sarjhagymákat egymástól 15 cm-re, váltakozó állásba ültessük.

A salotta nagyon igénytelen, csak gyomlálást és szükség szerinti öntözést igényel. Júniusban a talajt távolítsuk el a hagyma körül, ami az érést meggyorsítja.

Ha a lomb kezd lankadni és sárgulni, a fejeket szedjük ki, megtisztítás után rakjuk hálóba és fagymentes helyen tároljuk.

Fokhagyma

Minden hagymaféle napos, szerves anyaggal ellátott talajt igényel, ezért dolgozzunk a földjükbe érett istállótrágyát vagy komposztot. Ha szükséges, meszezéssel emeljük a talaj pH-értékét 6,5 fölé.

A fokhagyma értékes, vitamindús fűszernövény. Illóolajában és több más részeiben számos, gyógyító, étvágygerjesztő, vérnyomást csökkentő, emésztést segítő hatóanyagot tartalmaz. A baktériumok szaporodását gátló hatása régóta ismert. Egyszerűen termeszthető növény, de napos, meleg helyet igényel.

Gerezdjeivel szaporítjuk, fajtáit származási helyükkel jelölik. Az egyes cikkeket február-márciusban ültessük el. Mélyágyba váltakozó állású sorokba ültessük.

A sorközöket tartsuk gyommentesen, szeles helyen támasszuk meg a növényt, hogy a szára el ne törjön. A fokhagymát július-augusztusban szedjük ki, tisztítsuk meg a ráragadt föltől. Napon szárítsuk meg, hálóban vagy a szárát befonva, hűvös, száraz helyen tároljuk.

Kapcsolódó cikk: A lóbab és a szójabab kettőse

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia