szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A jótevő mustár

Sulyok Józsefné, 2012. dec. 07.


Azon túl, hogy a gasztronómia egyik ékköve és a virsli mellé igen finom, nézzük, mi mindenben segíthet még nekünk a mustár.

 

Fehér mustár – barna mustár: melyiket szeressem?

A jótevő mustár

Fehér mustár

 

Dél- és Nyugat-Ázsiában és Dél-Európában honos, azonban nálunk is jelentős területen termesztett egyéves fűszer és gyógynövény. A termesztett terület közelében olykor elvadulva is megtalálható.

 

Keskeny, karószerű gyökerei fehéres színű, gyéren elágazó, szára akár 150 cm-re is megnő. A növény magassága függ a csapadékmennyiségtől, az időjárástól, a talaj minőségétől. Ha száraz az időjárás, a mustár 50-60 cm-nél nem nő magasabbra.

 

Bőséges csapadék esetén elérheti az 1 m-es magasságot, ilyenkor jobb a terméshozama is. Levelei rövid nyelűek, szórt állásúk, szélük durván fogas. A két alsó levele kisebb a többinél. Virágai jó mézelőek, élénksárga színűek, májustól júniusig virágzik. A mustárra általában, de a fehérre különösen jellemző, hogy a szár csúcsán még nyílnak a virágok, de az alján már érett termések (becők) is találhatók.

 

A később nyíló virágok, különösen száraz időben rendszerint elszáradnak. Ezért a korai vetésű növények korábban virágzanak, és jobban termékenyülnek. Ezért törekedjünk a korai vetésre. A termések a kocsányon felfelé állnak. A termések hosszú, kard alakú, lapított csőrben végződnek. Egy becőben 3-10 sárgásfehér színű, gömbölyű mag található, melyek 1-2 mm-esek. Az érett termések szalmasárga színűek.

 

Júliusban gyűjtik, amikor a becők többsége sárgásbarnává kezd elszíneződni. A fehér mustár nem pereg olyan hamar, mint a fekete mustár, ezért egy pár napig utó érlelik, majd következik a cséplés, azután a magvakat rostálják és utó szárítják.

 

A végeredmény szagtalan, szétvágva a mustárra jellemző, olajos, csípős ízű. Tartalmaz szinalbint, fehérjét, zsíros olajat, enzimet és illóolajat.
A fehér mustár elsősorban étkezési, élelmiszeripari szempontból jelentős és könnyen összetéveszthető a borsmustárral.

 

Barna mustár

 

Származási helye nem ismert, feltehetően Egyiptom és a Földközi-tenger. Hazánkban termesztett egyéves növény. Szára felálló, a fehér mustárnál rendszerint magasabb. Levelei szártövénél nagyok, hosszú nyelűek, a csúcslevelek kisebbek. Virágai illatosak, élénksárga színűek, júniusban nyílnak. Termése (becői) eltérőek a fehér mustártól, szárhoz simulók, felállók, kopaszok és alulról felnyílók. Magja hasonlít a káposztáéhoz, vörösesbarna színű. Éghajlat és talajigénye a fehér mustáréval megegyezik.

 

Nagy gondot kell rá fordítani, mivel a gyorsan felnyíló becők gyorsan elhullajtják a magokat. Az aratás akkor kezdődik, mikor a termés megsárgul, és a magvak barnulni kezdenek, de még puhák. Száraz, tűző napot, a déli órákat kerüljük a szedés szempontjából. Célszerűbb azt harmatfelszállás előtt végezni.

 

A végeredmény szagtalan, felvágva olajos, erősen csípős ízű. Tartalmaz fehérjét, enzimet, zsíros olajat. A mustár kis mennyiségben fogyasztva fokozza a gyomornedv elválasztását és ez által serkenti az emésztést.

 

Gyógyhatása
Magja számtalan fájdalmas és bosszantó dolog kezelésében segít. Kezelhetjük a mustármaggal a kiütéses, pattanásos bőrt, magas vérnyomásra, érelmeszesedésre, puffadásra és reumatikus panaszokra is kiváló. Kúraszerűen napi egy-két kávéskanálnyi mustármag rágás nélküli bevétele javasolt.


Kapcsolódó cikk:
Mit tudunk a mustárról?
Borsmustár túra


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia