szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A kaktuszok iskolája

Sulyok Józsefné, 2015. jún. 11.


Azt gondolnánk, hogy a kaktuszok igénytelen növények, pedig ez nem igaz, csak ott élnek meg, ahol jól érzik magukat.

A kaktuszok iskolája

A kaktuszfélék igen nagy nemzetségnek számítanak, mintegy 2000 fajt foglalnak magukba. Amerikából származnak, annak trópusi, szubtrópusi sivatagos és hegyvidéki területeiről. Az indiánok régóta hasznosították őket. A szerzetesek tőlük lesték el, hogyan tehetik fogyaszthatóvá a kaktuszfügét, használhatják a levét festésre. Népszerűsége nem ismert határokat, a 16. századtól már az európai kolostorok kertjében is termesztették.

Szeptember közepétől már nem szabad őket tápoldatozni, öntözni. Ha 10 fok alá esik a hőmérséklet, a nem télálló fajtákat vigyük védett helyre. El kell róluk feledkezni, nem kell öntözni, nem kell számára meleg, sem napfény. Ellenkező esetben növekedni fog és eltorzulnak, erőtlenek lesznek, tönkremennek. Akkor érzik jól magukat, ha télen száraz, hűvös helyiségbe tesszük őket, és havonta egy-két csepp vizet adunk neki. Ne ijedjünk meg, ha összezsugorodnak, ez a víz hiánya miatt van, tavasszal majd újraélednek.

Ha már nincs talaj menti fagy, tegyük ki őket a szabadba, de a visszatérő fagyok ellen védenünk kell.

Miután felébredtek téli álmukból, már nem érzik jól magukat zárt helyen, kivéve a levél és a hosszú kaktuszok. A többieknek szükségük van szabad levegőre, 10-12 órás napfényre ahhoz, hogy fejlődni tudjanak. Májustól augusztusig havonta egyszer speciális kaktusz tápoldatot tegyünk az öntözővízhez. Amennyire télen tilos öntözni, nyáron annyira kötelező, a nagy melegben akár naponta is.
Tavasszal a napfényhez fokozatosan szoktassuk hozzá, először tegyük árnyékos helyre.

2-3 évente át kell őket ültetni. Amikor ezt tesszük, vágjuk meg a gyökereket, kb. harmadáig csípjük vissza őket. Visszaültetés előtt két hétre tegyük árnyékos helyre, amíg a gyökerek teljesen kiszáradnak. Földjükbe szerves anyagot nem igényelnek, viszont fajtától függ, melyik milyen talajt igényel. A szárazföldiek ásványi anyagban gazdag talajt kedvelik, a fán lakók a humuszos savanyút, nem túl meszeset kedveleik.

Ha cserépbe ültetjük, az aljára tegyünk egy drénréteget, ami a felesleges vizet felszívja, megakadályozza, hogy a kaktusz vízben álljon. Használjunk murvát vagy apró szemű agyag-granulátumot.

A sziklakerteknek ideális lakói a télálló kaktuszok, sok gondozást nem igényelnek. Vízáteresztő, lazább talajba ültessük. Kísérő növényként jól megfér mellette a jukka vagy a varjúhájfélék. Szeptembertől ne öntözzük őket, mert a vízhiánynak köszönhetően nem fagynak el télen. Ültetéskor vegyük figyelembe, hogy a kaktuszok a dél-délnyugati irányt kedveleik.

A kaktuszoknak több állati kártevője lehet, de a gombák sokkal veszélyesebbek rájuk nézve, elrohadnak miatta. Tavasszal és ősszel hajlamosabbak a megbetegedésre. Megelőzés céljából ajánlott a gombásodás elleni permetezés.

Ha a kaktusz jól érzi magát, évtizedek alatt több métert képes nőni. Ha megszívja magát vízzel, több mázsa is lehet a súlya. Tüskéi nem mérgezőek, viszont piszok van rajtuk, amely sérülés során gyulladást okozhat.

Tavasztól őszig lehet őket szaporítani. Egy elkülönülő hajtást vágjunk le, azt jól szárítjuk ki, majd tegyük kaktuszföldbe, és csak egy picikét öntözzük be. 

Kapcsoldóó cikk: A szép virágok titka
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia