szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A kapaszkodó szégyenlősvirág - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. máj. 10.


A bársonylevélfélék családjába tartozik, levelei átellenes állásúak. A virágok világító tövisek, a párta hosszú csövű, torkában sárga foltokkal, az 5 pártacimpa közül a két felső több mint fele hosszáig összenőtt.

A kapaszkodó szégyenlősvirág - Videóval

A Aeschynanthus, talajon kúszó kb. 1,5 m hosszan lecsüngő növény, valamennyi része szőrös. Levele tojásdad vagy hosszúkás, 2-4 cm hosszú, 1-3 cm széles, kissé húsos. A virágcsésze zöld vagy sötét bíborbarna, cső alakú, 2-2,5 cm hosszú, 5 rövid, tompa csúcsú cimpával. A pártacső 4-6 cm hosszú, kissé görbült. A virágok egyesével a levélhónaljakban vagy tömött csomókban a hajtásvégeken fejlődnek. A termése hosszúkás, 2-4 cm-es tok.

 

Elterjedési területe: Délkelet-Ázsiában vadon fákon és sziklákon él, egyébként cserepes dísznövényként tartják.

 

A szégyenlősvirág és más növények szaporítása:

 

 

A körülbelül 140 fajt magában foglaló Aeschynanthus nemzetség képviselői Délkelet-Ázsiában, elsősorban hegyi erdőkben élnek. Néhányuk az erdei talajon, többségük azonban fákon tenyészik.

Világító vörös virágaik jelzik, hogy megporzásukat madarak végzik. Az amerikai trópusokon a nagyon hasonló, de bogyótermésű Columnea nemzetség kb. 75 faja foglalja el ezt a helyet. A bársonylevélfélék családjának sok más fajtája is kedvelt dísznövény, például az afrikai-ibolya, a csuporka, gloxinia és az egylevelű-virág fajok, ezek azonban vadon csak ritkán láthatók.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!