szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A kávét helyettesítő boróka

Sulyok Józsefné, 2014. jan. 02.


Hihetetlen, hogy a borókát mi mindenre használták elődeink! Gondolta volna, hogy asszisztált a sörkészítésnél, kávéfőzésnél is? Na és C-vitaminbombaként sem utolsó! 

A kávét helyettesítő boróka

Köves legelők, tisztások, erdők szélének vagy ritkább erdőknek, ligeteknek, homok-pusztáknak, mészkőhegyeknek, meszes talajú domboknak a növénye. Örökzöld cserje, 1-4 méter magasra nő (földön kúszó változata is ismert). Levelei hármas örvökben álló tűlevelek.

Virágaik sárgák, kicsik, a levelek aljánál helyezkednek el. Termései kezdetben zöldek, majd hamvas-kék tobozbogyók, rövid nyelükön parányi pikkelylevelek találhatók. Az 5-9 mm átmérőjű áltermésekben három kemény mag található. A termésérés három évig tart, ezért ugyanazon az élőhelyen különböző érettségű álbogyók találhatók. Áprilistól májusig virágzik, szeptember-október a termésérés ideje minden harmadik évben.

Különleges módon szaporodik: a fenyőrigó bélcsatornáján áthaladva válik csíraképessé. A közönséges borókához hasonlít a törpeboróka, mely sűrű, párnaszerű, alacsony bokor. A két faj közötti átmenetet képez a Juniperus communis var. intermedia.

Gyűjtés: a harmadik évben, szeptemberben vagy októberben érnek meg hamvas-kékre a bogyók, megnő az olívaolaj-tartalmuk, melyet fűszerezésre használnak, de gyógyteák alkotórésze is. Kiterített ponyva fölött vesszővel gyengéden ütögetik, majd szitálással, válogatással tisztítják, szobahőmérsékleten szárítják, amíg nedvességtartalmuk 20 % alá csökken. Hazánkba Barcson és Bugacon ősi tájképalkotó, ott védett.

Egész Európában változó módon használták. Megpirították, ledarálták és megfőzték kávé helyett. Svédországban sört vagy lekvárt főztek belőle. Franciaországban genevrett-et készítettek belőle fermentálással, árpa hozzáadásával.

A világszerte ismert gint ízesítik vele, bár hazai pálinkafőzők 100 éve nem használnak borókát. 0,8 % illóolajat és 15-25 % redukáló cukrot tartalmaz, ami miatt erjeszthető (gin, fenyővíz, borovicska). Illóolajban gazdagabbak a Juniperus communis tobozbogyói, s azok is a középmagas, 800 méternél alacsonyabb dombvidéken.

Gyógyhatás: a boróka illóolaja fokozza a vizelet kiválasztását valamint a nitrogéntartalmú anyagcseretermékek és a kloridok vesén keresztül történő kiürítését. Görcsoldó tulajdonságokkal is rendelkezik. A boróka illóolajának használata óvatosságot igényel. Nem adagolható túl hosszú ideig és nem ajánlható terheseknek. A héjában lévő védő gyanta semlegesíti a mérgeket, elpusztítja a gombákat, elpusztítja a vesében, a húgyhólyagban és a húgy-utakban a gyulladást okozó baktériumokat, csökkenti vagy meggyógyítja a hólyaggyengeséget és különféle vizelési panaszokat.

A sötét színét adó karotin tartalmú védőanyagok erősítik a nyálkahártyát, hatásosak a látásgyengeség ellen és aktiválják a sejtmagok génjeit. Nincs még egy olyan gyümölcs, amely október végén ennyi frissességet tartalmazna számunkra, mint a boróka. Sok C-vitamint tartalmaz, melyet a leve húszszorosára fokoz. A héjában lévő többszörösen telítetlen zsírsavak erősítik a szervezet sejtjeinek a falát, fokozzák a szteroid hormonok termelését.

Következménye: a kötőszövetekben kevesebb elöregedett koleszterin, kalcium és bizonyos fehérje rakódik le, s ezzel csökken az érfalakban az érelmeszesedés veszélye.

Tipp! Borókaturmix

50 g borókabogyót nyomkodjunk szét és öntsük fel 5 dl vaníliás rizstejjel. Turmixoljuk 10 percig. Szobahőmérsékleten fogyasztható.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia