szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A kellemetlen szúnyogcsípés ellenszere

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 13.


A nagy melegben jólesik vízparton üdülni, de sok a szúnyog. Vannak, akik attól is félnek, hogy betegséget terjesztenek. 

A kellemetlen szúnyogcsípés ellenszere

Magyarországon 44 féle szúnyog él. Ezek közül csak néhány szívja az emlősök vérét. A vízparton nyaralók minden nyáron találkozhatnak e néhány faj több-kevesebb képviselőjével. A szúnyogcsípés az esetek nagy részében helyi viszketést okozó bőrjelenség, amely néhány óra alatt megszűnik.

Nagyon fontos, hogy nem szabad vakarni, mert az elvakart felület könnyen elfertőződhet, és gennyes gyulladás alakul ki a csípés helyén, ami már komolyabb probléma.

Legfontosabb a megelőzés. Az esti órákban, még a melegben is érdemes vékony hosszú ujjú felsőruházatot, illetve nadrágot felvenni, a szabad bőrfelületet pedig javasolt szúnyogriasztó folyadékkal vagy krémmel bekenni. Ebből nagy a választék.Ha mégis megtörténik a csípés, a viszkető bőrt szódabikarbónás vizes vagy ecetes, citromos vizes lemosással lehet csökkenteni. De kapható viszketést csökkentő kenőcsök is.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy szúnyogcsípéssel állatról emberre vírusos fertőzés terjed. A fertőzött csípéseknél igen gyakran tünetmentesen zajlik a fertőzés, csak néhány esetben jelentkezik a csípést követően láz, hidegrázás, fejfájás, izomfájdalmat okozó betegség. Ebben az esetben orvoshoz kell fordulni. 

Kapcsolódó cikk: A különlegesen gyógyító borsfű
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!