szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A kényes körte - Recepttel

Sulyok Józsefné, 2011. szept. 05.


Ősidők óta termesztik Perzsiában, Kínában. A világ szinte valamennyi országa termeszt kisebb-nagyobb mennyiségben körtét. A termesztés közel fele Európában van. Annak ellenére, hogy keresett gyümölcs, hazánkban a termesztés alig mutat növekedést, pedig a gyümölcs íze, zamata és aromaanyagokban igen gazdag.
 

A kényes körte - Recepttel

A jó ízű minőséget az augusztustól érő fajták adják, a nyári érésűek gyorsan puhulnak. Frissfogyasztása, konzervipari feldolgozása jelentősebb, de szesz és aszalványkészítésre is jó.

 

A körte igényesebb gyümölcseink közé tartozik. Csak kiegyenlített éghajlati körülmények között fejlődik jól, akkor, ha az évi középhőmérséklet legalább 10 C és a vegetációs időben is eléri a 16 C-fokot. Nem szereti a száraz, meleg nyarat, de a nagy fagyokat sem, csapadékigénye nagy. Száraz nyáron gyümölcse apró, kövecses és ízetlen lesz. A nagy melegben egyes fajtákon lombszíneződés, lombhervadás is mutatkozhat.

 

A talajjal szemben igényesebb, mint az alma. A középkötött, mélyrétegű, meleg, jó vízellátású, tápanyagban gazdag talajokon fejlődik jól. Száraz, törmelékes, mészben gazdag talajon gyümölcse a magház körül kövecses lesz. A vadkörte alanyú körtefák a talajjal szemben kevésbé igényesek, de a magas talajvízállást nehezen viseli el. Birsalanyon 1-2 m talajvízszint megfelelő. A lankás, déli fekvésű, széltől védett, melegebb területeken fejlődik jól.

 

A nyári és az őszi körtefajták az országban mindenütt megtalálhatók. A körte általánosan használt és elterjedt alanyai a birs és a vadkörte. A birsalanyra oltott nemes korán termőre fordul, de nem minden fajta fejlődik jól ezen az alanyon. Az egyik legértékesebb fajtánk, a Bosc kobakja például csak vadkörte alanyon termeszthetők biztonságosan. Ezért ezt a fajtát a birsalanyon csak közbeoltással szaporíthatjuk. Közbeoltásra a Papkörte és a Hardy vajkörte használható.

 

Az almánál érzékenyebb faj, nehezebben viseli el a szélsőséges viszonyokat. Ha nem megfelelő a termőterület, ízetlen, apró lesz a termés. A fajták nagy része gyenge növekedésű alanyon sövény kialakítása alkalmas.
 

A fajták áruértékét meghatározó tulajdonságok közül a legfontosabbak a gyümölcsméret, az alak, az íz és a héj érzékenysége, de általánosabb az érés, fogyasztási idő szerinti besorolás.
A legkorábbi érésűek gyümölcsük apró, minőségük gyenge. Ezek elsősorban házi kertekbe valók. Közvetlen felhasználást kívánnak, mert könnyen puhulnak. Nagyobb igény van a nagyobb gyümölcsű, jobb minőségű és jobban szállítható fajtákra.

 

A középkori és középérésű fajták, amelyek július végétől augusztus végéig érnek, jó minőségű gyümölcsöt teremnek és mind frissfogyasztásra, mind pedig feldolgozásra megfelelőek. A középérésű fajták választéka a legnagyobb, a közép érésű fajták fejlesztése viszont még megoldásra váró feladat. Az őszi érésű fajták iránt az igény az ültetvényekben, elsősorban nagyüzemekben jelentkezik, itt a Bosc kobakja jöhet számításba. A középérésű fajták iránt mind a nagyüzemben, mind pedig a házi-kertben kereslet van.

 

Nyári érésű fajták közül korán érik az Arabitka G., június végén, július elején. Húsa fehér, bő-levű, édeskés ízű, gyenge illatú. Teljes érés előtt néhány nappal szedve jól szállítható. Szedéstől egy hétig tartható. Fája nagyon erős növekedésű, elég korán fordul termőre, bőven terem, de szakaszosságra hajlamos. Korai virágzású, gyümölcsét csomókba hozza. Birsen gyengén, vad alanyon jól fejlődik. Jól tűri az alföldi szárazabb viszonyokat és a homoktalajt. Házi-kertekbe ajánlható.

 

Középkorai érésű a Clapp kedveltje. Augusztus elején szedhető és 2-3 héti tárolás után fogyasztható. Teljes érében szedve a magház körül gyakran puhul. Frissfogyasztású nyári körte. Gyümölcse szabályos körte alakú, húsa fehér, jóízű, illatos. Féléretten szedve jól szállítható. Elég korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Késői virágzású, jó virágport ad. Elsősorban vad alanyon, de jó minőségű talajokon, birsen is megél. Erős növekedése miatt termő korban is rendszeresen kell a koronát alakítani.

 

Középérésű a Vilmos körte. A legelterjedtebb körtefajta a világon. Augusztus második felétől szeptember elejéig érik. Frissfogyasztása mellett konzervipari felhasználása is jelentős. Felülete hullámos, húsa fehér, kellemes zamatú, jellegzetes illatú. Jól szállítható és 1-2 hétig tárolható. Korán termőre fordul, bőven terem, de szakaszosságra kissé hajlamos. Középidőben hosszú ideig virágzik, kiváló pollenadó. Birsen gyengén fejlődik, ezért vad alanyon célszerű szaporítani, edzett fajta.

 

Őszi érésű körtefajták közül középkésői a Bosc kabakja. Szeptember végén szedhető, októbertől januárig fogyasztható. Frissfogyasztásra ás konzervipari célra egyaránt alkalmas. Húsa sárgásfehér, olvadó, kiváló ízű. Fája középerős növekedésű, kissé ritka, későn fordul termőre. Rendszeresen és jól terem. Késői virágzású, jó pollenadó. Birsen nem fejlődik, vad alanyon vagy közbeoltva neveljük. Koronája könnyen alakítható. Edzett fajta, mindenütt jól termeszthető.

 

A télikörte-fajták közül késői érésű a Hardenpont téli vajkörte. Október első felében szedhető, decembertől februárig fogyasztható. Gyümölcse közép-nagy, héja sima, vékony, kissé zsíros tapintású. Húsa olvadó, fehér, rendkívül bő levű, fűszeres ízű. Éretten rosszul szállítható, nyomódásra érzékeny. Korán termőre fordul, termőképessége kiváló. Virágzása középidejű, nagyon jó pollenadó. Birsen és vad alanyon jól fejlődik. Intenzív koronaformák kialakítására alkalmas. A talaj iránt nem túl igényes, de száraz talajon gyümölcse ízetlen és apró. 
 

Tipp! Körtés csokitorta

 

 

Kapcsolódó cikk:

Körte, az ősi csemege

Befőtt és savanyúság tippek

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia