szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A kerti fények világa

Scheftsik Tamás, 2012. ápr. 15.


Kertünket nem csak napközben szoktuk használni, gondoljunk csak egy kellemes nyári estére, amikor lábunkat lógázva ücsörgünk a hintaágyban, és gyönyörködünk az éjszakában. Vagy éppen egy kis összejövetelt rendezünk, borozással, beszélgetéssel a szabd ég alatt. Egyes programokhoz bizony szükségünk lesz fényre. Hogy milyet választunk, az teljesen rajtunk múlik, hiszen a kínálat megdöbbentően széles.

 

A kerti fények világa

Rejtett

 

A hangulatteremtés egyik régi eszköze, ha úgy helyezünk el lámpákat, hogy azokat nem lehet látni, csupán a fényüket élvezzük. Ezt megtehetjük a kertben is. A terasz közelében a lépcsők felső pereme kaphat ilyen kiegészítőt. A lámpatestes eltakarhatjuk egy ügyesen felszerelt szegélyléccel, de a legjobb, ha eleve úgy tervezzük meg a kaptatót, hogy helyet biztosítunk egy led sornak. A terasz falát is kialakíthatjuk ezen a vonalon mozogva. Egy vastagabb sávon terméskővel borítjuk a falat, mely kiemelkedik az eredeti síkból. Mindkét végén hagyjuk egy vékonyabb menetet, amiben elrejthetjük az égősort. Alkalmazhatjuk ezt a megoldást kert bútoroknál is. Ehhez persze kell, hogy az adott szék vagy asztal kialakítása ezt lehetővé tegye. Egy tejüveggel, vagy plexivel fedett izzót erősítünk az ülőrész alá, és már készen is vagyunk. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy így a garnitúrát nem lehet olyan szabadon mozgatni, illetve nagyon oda kell figyelni, hogy a szék vagy asztal anyagát nehogy felgyújtsa a töblethő.


A rejtett lámpák esetében azt is érdemes szem előtt tartani, hogy nem adnak erős fényt. Ezek inkább hangulatvilágításnak ideálisak, de egy kinti kártyapartihoz, vagy olvasáshoz nem nyújtanak elég világosságot.

 

Gazdaságos

 

Ha nem szeretnénk a villanyszámlánkat növelni a kerti világítással, jó megoldást jelenthetnek a napelemes lámpák. Azonban ahhoz, hogy ezek tényleg működőképesek legyenek, nem árt drágább, márkás termékeket választani. Sokszor előfordul ugyanis, hogy spórolásból az olcsóbb terméket választjuk, és a lámpánk jó esetben 2 hónapig látja el a feladatát, ezután tönkremegy. Az ilyen világító eszközöknél mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy önműködőek, tehát nem tudjuk őket lekapcsolni, vagy csak nagyon körülményesen. Az esti pihenésünket ugyan nem zavarják, hiszen fényük nem olyan erős, de a csillagok bámulását, vagy a kerti meghitt pillanatokat lehetetlenné tehetik. Ugyanez igaz az olyan utak esetében is, melyeket apró, foszforeszkáló kövek segítségével hozunk létre. Impozáns látvány, de az éjszaka a sötétség birodalma, nem mindig jó ötlet fénnyel megzavarni azt.

 

Lámpák-lámpák-lámpák

 

Ahhoz, hogy tényleges és jól használható fényekre tegyünk szert a szürkületi vagy esti órákban, mindenképpen lámpákra lesz szükségünk. Igen, érdemes több darabban gondolkodni, különben nagyon erős lesz a kontraszt a megvilágított és a sötét területek között, így nem látunk majd túl a világos részen. Az, hogy milyen típusú lámpatestet választunk, már csak ízlés kérdése, ám alapötletek vannak. A kerti utak mellé, érdemes az utcai lámpákhoz hasonló, kisebb kandelábereket választani, vagy süllyesztett, esetleg egy-egy növény megvilágító kivitel mellett dönteni. A kerti bútorok közelében a falakat tudjuk felhasználni a kiálló, vagy szintén süllyesztett fényforrások elhelyezésére.

Ha van a közelben fa, vagy lugas akkor rizspapírral fedett, színes vagy fehér lampionokat is használhatunk, ám ezek nehezen viselik az időjárás viszontagságait. Ha egy kicsit barkácsolunk, akkor azonban teljesen ellenálló és nagyon praktikus búrákhoz is juthatunk. Nem is lesz másra szükségünk, mint néhány üdítősüvegre, melyek még tényleg üvegből készültek. Ezek alját óvatosan vágjuk, vagy vágassuk le, majd fessük meg a búra testét ízlésünk szerint. Ezután lánc segítségével lógassuk le a fáról vagy lugasról, és tökéletes, romantikus fényforrásokat kapunk.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia