szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A kerti garnitúrák téliesítése

Scheftsik Tamás, 2012. nov. 12.


Sajnos, nincs mit tenni, a tél megállíthatatlanul közeledik. A mi feladatunk ezek után csak annyi, hogy mindent elrendezünk, és elcsomagolunk, hogy a fagyok ne tegyenek kárt a kertben, vagy éppen a kiegészítőinkben. A garnitúrák esetében a téliesítés mikéntje attól függ, hogy milyen anyagból készültek. Lássuk most a teendőket a mínuszok megérkezése előtt.

A kerti garnitúrák téliesítése

Fém

 

A fém és üveg kombinációs garnitúrákkal van a legegyszerűbb dolgunk. Ezek ugyanis alapvetően kezelve vannak a nedvesség ellen, így a fagy sem tud bennük kárt tenni. Ha mégsem szeretnénk csak úgy kint hagyni a kertben, akkor takarjuk le egy ponyvával. Kisebb helyet foglal, ha a székeket az asztalra pakoljuk, ebben az esetben azonban a takaró anyagot nagyobb odafigyeléssel rögzítsük, mert egy komolyabb szél alákaphat, és esetleg a székeket mozgatva kárt tehet az üveg felületekben.

 

Fa

 

A legtöbb kerti kiegészítő fából van, és ez igaz az ülőgarnitúrára is. A gyönyörűen kivitelezett együtteseket is kezelik a nedvesség ellen. Ez jellemzően egy finom lakk réteg, ám ez ne tévesszen meg senkit. A felvitt védelem a nagyobb és kisebb esők ellen képes védelmet nyújtani, ám még ekkor is néhány évente nem árt megújítani a lakkot. A téli fagy és hó azonban már komolyabb károkat tehet a bútorunkban. Nem is kifejezetten azzal van a baj, hogy hideg van, ám ha a fára sok hó esik, beférkőzik a repedésekbe, és ott megfagyva szétrepeszti a fát. Ezt megelőzendő a garnitúrát, ha tudjuk, vigyük zárt helyre, pincébe vagy szerszámos kamrába. Ha semmiképpen sem tudjuk megoldani, akkor itt is használhatjuk a ponyvát. A lényeg, hogy a lehető legnagyobb felületen fedje be a fát, hogy elkerülhessük a lakkozásnak, vagy magának az anyagnak a károsodását.

 

Rattan

 

Talán a legszebb és a legkeresettebb garnitúra-típus. Ez nem véletlen, hiszen a megjelenése is kecses, és a tartósságára sem lehet panasz. A rattan készletek azonban egy kicsit különlegesebb ápolást igényelnek. Ezek a felületek is kezelve vannak, ám nem szabad elfelejteni, hogy a vesszők nem tömörek, vagyis ahhoz, hogy a rugalmasságuk megmaradjon, nedvességre van szükségük. Ez azt jelenti, hogy bizonyos időközönként le kell őket locsolni, különben törékennyé, sérülékenyekké válnak. A téliesítésnél azonban fontos, hogy ne legyenek nedvesek, mert akkor az a veszély fenyegeti őket, mint a fa garnitúrákat, vagyis hogy szétfagynak. 2-3 hónappal a tél előtt iktassuk be az utolsó locsolást, azután már hagyjuk kiszáradni. Ebben az esetben tökéletesen elég egy ponyvával letakarva téliesíteni. Ha azonban nem teljesen szárazak, akkor mindenképpen érdemes zárt helyre menekíteni őket, mivel nem éppen olcsóak, így senki sem szeretne a tél után egy leharcolt fotel helyett másikat venni.

 

Műanyag

 

A műanyag garnitúrákkal van a legegyszerűbb dolgunk. Ezekben a bútorokban ugyanis nem tesz kárt a fagy. A legnagyobb gond, ami történhet, az a színek fakulása, ami azonban előbb-utóbb mindenképen bekövetkezik. A téliesítéshez vagy nem kell tennünk semmit, vagy egyszerűen le kell takarni a garnitúránkat. Itt azonban erősen kötözzük le a ponyvát, mivel a könnyebb darabokat könnyen felborogathatja a szél, ami a takaró anyag alá kap.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia