szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A kétszínű rovarporvirág

Sulyok Józsefné, 2012. jan. 23.


A rovarporvirág vagy piretrum a Földközi-tenger vidékén, Dél-Európában, a Balkán-félszigeten vadon termő évelő növény. Többnyire sziklás, meleg hegyoldalakon található, melegigényes növény. Gyökerei nagyszárúak, 10-20 cm hosszúak, amelyek vastag, rövid gyökértörzsből erednek. Gyökértörzse többfejű, amelyből 10-30 szár is kihajt.

A kétszínű rovarporvirág

A rovarporvirág - Chrysanthenum cinerariaefolium - szára 20-50 cm magas, barázdás, ezüstszürke szőrökkel fedett. Levelei szórt állásúak, a fonák oldalán szintén szürke szőrökkel fedett, virága fészek, melyek a szár csúcsán találhatók. Virágai kétfélék, a fészek peremén találhatók a fehér színű termős, a fészek közepén találhatók a sárga színű hímnős, csöves virágok. Májustól nyár végéig virágzik, termése kaszat, amely 3-4 mm hosszú, sárgásbarna színű.

 

A kinyílt virágokat gyűjtik az első évtől rendszeresen. Teljes termésre 2-3 évtől lehet számítani. A gyűjtés május végén, június elején a virágok többségének nyílásakor van. A gyűjtést száraz időben végezzük, késsel vágjuk le, a tőlevelek fölött a talajtól kb 10-15 cm magasságban. A hosszú kocsányokkal szedett virágokat csomóba fogva, valamihez hozzácsapkodva szaggassuk le a szárról.

 

Mindezt levágás után azonnal végezzük el, mert fonnyadt, vagy száraz szárról nehezen szakadnak le a virágzatok. A virágokat a hosszabb szárrészektől kiválogatva szárítókereteken, szellős helyen szárítsuk meg. A rovarporvirág hatóanyaga nedvszívó, ezért a gyorsan szárított növényt azonnal műanyag zsákban vagy ládába kell rakni. Raktározni csak száraz, sötét helyen szabad.

 

A jól szárított drog csöves virágai sárga színűek, a nyelves virágai pedig fehérek maradnak, enyhén kesernyés illatúak. Kevés illóolajat és piretrint tartalmaz.

 

A rovarporvirág nem gyógynövény, nem is fűszernövény, hanem ipari növény. A virágok finom őrölt pora a rovarok pusztítására alkalmas, már kis mennyiségben is megbénítja a rovarok légzőszervét., ezért rovarölő aranyvirágnak is nevezik. A hazánkban termesztett növényt dalmát rovarporvirágnak is nevezik. Más fajok is ismertek, de nálunk csak a dalmát rovarvirágpor terjedt el a termesztésben. Az utóbbi években az ipar részéről megélénkült az iránta való érdeklődés.

 

Kapcsolódó cikk:

Amarillisz, a hónap virága

Rovarriasztó növények


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!