A kincset érő tyúkhúr
Sulyok Józsefné, 2014. nov. 13.
Aki tyúkhúrt szeretne találni, annak nem kell messzire mennie. Nedves, nitrogénben gazdag talajon gyorsan elterjed a növény, ezért a kertben gyakran gyomnak tartják. Kár, hiszen a vadnövény éppen késő ősszel és kora tavasszal lát el friss zöldséggel.

Íze a zsenge csöves kukoricáéra emlékeztet. Magas C-vitamin tartalma miatt is értékes vadnövény, egy maréknyi fedezi a napi szükségletet. A levélrózsákat tőből vágjuk le, mossuk meg, és apróra vágva vegyítsük a salátákba.
Vigyázat: a növényt néha összetévesztik a mezei tikszemmel, egy ma már alig használt gyógynövénnyel. A tikszem helyigénye hasonló, ám virága piros. A tyúkhúr sok kertben nő. A fehér csillagvirágok és a világoszöld, tojásdad levélkék szőrös szárakon ülnek.
A mezei tikszem halványpiros virágai májustól októberig nyílnak, íze keserű.
Vitaminban gazdag csírák
A cékla vetőmagjából zamatos csírát hajtathatunk az ablakpárkányon, ami nagyon finom túrókrémmel vagy szendvicsben.
Elkészítése: 1-2 evőkanál vegyszermente céklamagot 6-12 órán át áztassunk vízben, majd szűrjük le, és tegyük csíráztató edénybe vagy egy gézzel lekötött befőttes üvegbe. Tartsuk világos helyen. A csírákat naponta öblítsük át. 5-7 nap múlva lehet szedni.
Kapcsolódó cikk:
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.augusztus 08., hétfő / 14:23