szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A kiskerti művelés titka a vetésforgó

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 03.


Minden zöldségfélének meghatározott talaj és tápanyagigénye van.Ha a hasonló igényű fajokat összevonva minden évben más helyre ültetjük, a talajt jobban kihasználjuk és a pihenő időszakban pótolhatjuk a már falhasznált tápanyagot. Ezt az eljárást nevezik vetésforgónak.

A kiskerti művelés titka a vetésforgó

A zöldségágyat osszuk három részre és csak az egyharmadát trágyázzuk évente. Ezeken a területeken azokat a zöldségféléket termesszük, amelyek a legtöbb tápanyagot igénylik. Következő évben egy közepesen tápanyagigényes csoport kerülhet erre a helyre, ezt pedig a harmadik évben olyan zöldségfélék követhetik, amelyek szerényebb körülmények között is szépen fejlődnek. A mészadagolást és a trágyázást így hasznosíthatjuk a legkedvezőbben.

A jó vetésforgó megtervezése nem olyan egyszerű, mint amilyennek első pillanatra látszik. Elvileg jó ötletnek tűnik, hogy a babot és a borsót káposzta kövesse, de a gyakorlatban a káposzta sokkal nagyobb helyet igényel. A futóbab sok fényt vesz el a többi növénytől, így csak az ágyás szélére kerüljön. Ellenkező esetben nagyobb lesz a vesztességünk a fényhiány miatt, mint a vetésforgót megtámadó tetű vagy a lisztharmatfertőzés következtében.

Ha elegendő szerves anyag áll rendelkezésünkre, mégis megtrágyázhatjuk az egész területet, ne csak az egyharmadát, mint ahogyan korábban említettük. Az a nézet, hogy a gyökérzöldségek az istállótrágyázott földben elágazódnak vagy megrepedeznek, nem mindig igaz.

Mélyágyas művelésnél az egész területet évente trágyázzuk. Az istállótrágyát ősszel dolgozzuk a talajba, de meszezésre csak tavasszal kerüljön sor, közvetlenül vetés és a palántázás előtt.

A vetésforgóval a zöldségfélék tápanyag-háztartását egyensúlyban tartjuk, és elősegítjük azok egészséges, erőteljes növekedését.

Ezzel együtt sem tudjuk a kártevőket és a kórokozókat teljesen távol tartani. Igaz, hogy a káposzta-gyökérgolyva terjedésének kedvez, ha az egyik káposztafélét a következő évben ugyanazon a helyen a másik váltja, de a gomba spóráit másként is széthordhatjuk, pl. a cipőre vagy az ásóra tapadt röggel. Az évenkénti vetésváltás döntően lelassítja a talajban élő gomba-spórák fertőzési esélyét és elszaporodását.

Ha kertünkben a hasznosat és a szépet együtt szeretnénk élvezni, akkor a zöldségféléket a dísznövényekkel ültessük együtt vegyes-ágyba. A mélyágyak laza, szerves anyagokkal dúsított talajában a növények sűrűn egymás mellett állhatnak, fejlődhetnek. Hogy a talaj taposását elkerüljük, a növényeket az ágyak közötti utakról ápolhatjuk. 

Kapcsolódó cikk: 5 fontos áprilisi teendő
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia