szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A konyha és a kánikula

Scheftsik Tamás, 2012. júl. 13.


A konyha munka igencsak izzasztó lehet a kánikulában. Sajnos, túl sokat nem tudunk tenni ellene, de azért van egy-két lehetőségünk, hogy egy kicsit optimalizáljuk a hőérzetünket, miközben a tökéletes fogásokat alkotjuk.

A konyha és a kánikula

Hűtés

 

A konyhában való ténykedés tulajdonképpen egyetlen évszakban kellemes, télen. Ekkor ugyanis senkit sem zavar, ha órákig rotyog a húsleves a fazékban, ha mellette főzzük a mártást, és a sütőben lassan pirul a tökéletes pecsenye. Igen ám, de mi van akkor, ha odakint tombol a kánikula, és a 40°C-ban még a gondolat is kínzó, hogy a sütő mellé álljunk. Nos, sajnos a lehetőségeink eléggé korlátozottak. Ahhoz, hogy megspórolhassuk a plusz forróságot, két dolgot tehetünk: vagy használjuk a mikrót, vagy meggondoljuk, hogy mit is készítünk.

 

Az első esetben rengeteg időt is spórolunk, bár az is igaz, hogy nem mindent tudunk elkészíteni benne. A napi egyszeri meleg étkezés igénye azonban úgyis lecsökken a forró nyári napokon, így nem baj, ha csak a konyhák mára elmaradhatatlan kelléke marad használatban. Sokan nem tudják, de a mikro – amellett, hogy kiolvaszt és felmelegít, főzésre is alkalmas, csupán jól kell használni. Az interneten sok receptet találhatunk, amelyekben szó sem esik a sütőről.

 

Ha mégis kénytelenek vagyunk a tűzhely mellé állni, és ráadásul még be is gyújtani azt, akkor kénytelenek leszünk valahogyan hűteni. Ezt megoldhatjuk légkondival is, de ez elég drága. Szóba jöhet a ventilátor is, ami azonban fejfájást okozhat, és elfújhatja a lángot. A legjobb, ha nedves ruhával a bokán, csuklón és a nyakban állunk neki a harci feladatnak. Így azért sokkal elviselhetőbb lesz a munka. Az is remek megoldás, ha hagyjuk a csudába a konyhában való ténykedést, és kimegyünk grillezni, vagy bográcsolni. Hűvösebb ugyan nem lesz, de simán vizezhetjük magunkat, miközben az étellel foglalkozunk.

 

Étel

 

A konyhában való izzadást azzal is elkerülhetjük, ha megpróbálunk hideg dolgokat enni. Itt nem csak a szendvicsek jöhetnek szóba, hanem a gyümölcsök, levesek, vagy éppen fasírtok. Bár ezek egy részét valóban meg kell főzni, viszont utána hidegen is fenséges csemegék lesznek. Nagyon fontos azonban, hogy kellően odafigyeljünk a higiéniára. A kánikulában ugyanis könnyen ételmérgezést kaphatunk, ugyanis minden nagyon gyorsan romlik. Hogy ezt elkerüljük, lehetőleg kevesebb tojást, húst és tejterméket együnk ilykor, vagy pedig azokat mindenképpen erőteljesen melegítsük. Az orrunkra szinte mindig támaszkodhatunk, ha valaminek a szaga gyanús, azt inkább ne kockáztassuk meg.

 

Hősporolás

 

Sokszor nem kell feltétlenül mindennek egyszerre elkészülnie, így hát minek működtetnénk 3-4 gázrózsát ebben a dög melegben. A kevesebb láng kevesebb hőséget is jelent, bár igaz, hogy az idő viszont megnőhet, amíg az étellel foglalkozunk. Ahhoz, hogy kevesebb hőt használjunk, és ezáltal kevésbé izzadjunk, a sütő területén is oda kell figyelnünk. Energia-megtakarítás szempontjából sem mindegy, hogy lekapcsoljuk-e a sütőt az idő vége előtt 10 perccel. Ekkor ugyanis a maradékhő ugyanúgy készre süti az ételt, de nem ontja a meleg annyira. Ne kukucskáljunk olyan sokat, mert ezzel is rengeteg plusz hőt és párát engedünk a konyha levegőjébe. Azzal is sokat tehetünk a melegérzet ellen, ha az edény, ami a főzőlapra kerül, tökéletesen lefedi azt. Így a hő egy része nem a levegőt hivatott melegíteni, hanem a gyorsabb ebéd felé vezet minket.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!